Svijet
StoryEditor

Euro jača u odnos na dolar

08. Prosinac 2013.

Na svjetskim valutnim tržištima euro je u odnosu na dolar ojačao i prošloga tjedna, već četvrtoga zaredom, jer Europska središnja banka nije najavila nikakve promjene u monetarnoj politici.

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 1,3705 dolara, najvišu razinu u pet tjedana.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je 1,3 posto, na 141 jen, najvišu razinu od kraja 2008. godine.

I dolar je ojačao prema ‘japancu‘, za 0,5 posto, na 102,90 jena, a tijekom tjedna dosegnuo je i 103,37 jena, najvišu razinu u šest mjeseci.

Euru je podršku pružila odluka čelnika Europske središnje banke na sjednici u četvrtak da ključne kamatne stope ostaje nepromijenjene na rekordno niskih 0,25 posto.

Prošloga je mjeseca ECB neočekivano snizio kamate, nakon što se inflacija u eurozoni u listopadu spustila na 0,7 posto. No, kako je kasnije, ipak, ponešto porasla, splasnule su bojazni od deflacije.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da će inflacija ostati osjetno ispod zacrtane razine u iduće dvije godine i da je ECB spreman po potrebi poduzeti daljnje mjere za podupiranje gospodarstva. Međutim, njegove izjave nisu ostavile dojam da bi monetarne vlasti uskoro mogle dodatno olabaviti politiku.

 - Bilo bi iznenađenje da je ECB uveo nove mjere samo mjesec dana nakon što je srezao ključnu kamatnu stopu - kaže Simon Smith, direktor u tvrtki FxPro.

Dolaru su, pak, tijekom tjedna podršku pružali podaci o jačanju američkog gospodarstva, koji bi mogli utjecati na odluku Feda o smanjenju poticajnih monetarnih mjera.

Najveće svjetsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 3,6 posto na godišnjoj razini, znatno snažnije od prvotno procijenjenih 2,8 posto.

U studenome je, pak, broj zaposlenih u SAD-u porastao za 203.000, više od očekivanja, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 7,3 na 7 posto, najnižu razinu u pet godina.

 - Podaci su odlični, pa se povećava rizik od smanjenja monetarnih poticaja - kaže Richard Franulovich, strateg u tvrtki Westpac.

Smanjenje Fedovih programa kupovina obveznica podiglo bi prinose na američke obveznice i poduprlo tečaj dolara. No, većina analitičara ipak ne vjeruje da će Fed već ovoga mjeseca smanjiti monetarne poticaje.

 - Izvješće o zaposlenosti vjerojatno nije dovoljno snažno da bi uvjerilo Fed da počne smanjivati poticaje već u prosincu. I dalje smatramo da bi najranije to mogao učiniti u ožujku" - zaključuje Michael Woolfolk, strateg u tvrtki BNY Mellon.

24. travanj 2024 00:36