Svijet
StoryEditor

Euro na najnižoj razini u godinu dana

25. Kolovoz 2014.

Euro se danas spustio na najnižu razinu prema dolaru u gotovo godinu dana, pritisnut slabim njemačkim podacima i izjavama čelnika Europske središnje banke (ECB) koje su potaknule očekivanja o kvantitativnom ublažavanju monetarne politike u eurozoni.

Euro je prema dolaru oslabio 0,3 posto, na 1,3198 dolara, a nakratko je dotaknuo i najnižu razinu od prošlogodišnjeg rujna, od 1,3184 dolara.

Dolar je blago ojačao i prema jenu i njime se trgovalo po 104 jena.

Jedinstvena europska valuta našla se pod pritiskom nakon što je Mario Draghi u petak na neformalnom okupljanju dužnosnika središnjih banaka u američkom Jackson Holeu izjavio da je ECB spreman upotrijebiti sve raspoložive alate u slučaju daljnjeg slabljenja inflacije u eurozoni.

Time je Draghi uputio jasniju poruku no što je za njega uobičajeno.

"Devizno tržište protumačilo je Draghijevu izjavu kao poruku da su sada veće šanse za opsežne kupovine imovine, takozvano kvantitativno ublažavanje monetarne politike", ističe Lutz Karpowitz iz Commerzbanka.

Ulagači će stoga krajem tjedna pozorno pratiti izvješće o inflaciji u eurozoni u kolovozu. U srpnju je prema izvješću europskog statističkog ureda inflacija kliznula na 0,4 posto.

Dodatni je pritisak na euro danas generiralo i istraživanje njemačkog instituta Ifo koje je pokazalo da je povjerenje njemačkih kompanija u kolovozu kliznulo na najnižu razinu u više od godinu dana pod utjecajem sukoba između Rusije i Ukrajine.

Ifov je indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj kliznuo na 106,3 boda, sa srpanjskih 108 bodova.

Dolar je pak crpio potporu iz činjenice da američka guvernerka u govoru u Jackson Holeu nije zanemarila zabrinutost pojedinih Fedovih dužnosnika zbog dugotrajnog razdoblja blage monetarne politike, iako je naglasila da je nužan oprez pri odabiru trenutka za podizanje kamatnjaka, s obzirom na stanje na tržištu rada.

"Ne postoji jednostavan recept za primjerenu politiku", kazala je američka guvernerka, zalažući se za pragmatičan pristup koji će dužnosnicima omogućiti slobodnu procjenu aktualnih podataka i neće ih unaprijed obvezivati na određen smjer.

24. travanj 2024 01:31