Svijet
StoryEditor

Euro nije izdržao pritisak

31. Siječanj 2013.

Euro se u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima spustio s najviše razine u 14 mjeseci prema dolaru pod pritiskom slabih vijesti iz njemačke maloprodaje i naznakama usporavanja gospodarske aktivnosti u SAD-u.

Euro se u takvim okolnostima spustio s jučer dosegnute najviše razine od studenoga 2011., od 1,3588 dolara. Njime se tako trgovalo po 1,3568 dolara, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje.

Jedinstvena europska valuta oslabila je prema jenu 0,2 posto, na 123,34 jena. Time se spustila ispod najviše razine u posljednja 33 mjeseca od 123,87 jena, na koju se popeo u srijedu. Dolar je prema jenu bio u neznatnom plusu i njime se trgovalo po 91,12 jena.

Euro su blago pritisnuli podaci iz njemačke maloprodaje koji su pokazali neočekivani pad prometa u prosincu lani. Nepovoljno na jedinstvenu valutu utjecala je i vijest o golemom gubitku njemačkog bankarskog diva Deutsche Banka u četvrtom tromjesečju.

- Slabi podaci u njemačkoj maloprodaji pritišću euro - kazao je Chris Turner, čelnik odjela valutne analize u banci ING.

Analitičari ipak ne očekuju veće gubitke. Unatoč današnjem blagom slabljenju euro je u siječnju prema dolaru ojačao gotovo tri posto. Vjetar u leđa euro u posljednje vrijeme dobiva od popuštanja zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni.

S druge strane Atlantika, američka središnja banka (Fed) jučer je po završetku dvodnevnog zasjedanja objavila da njezin plan poticaja ostaje na snazi, ističući njegovu važnost za smanjivanje nezaposlenosti.

Dužnosnik japanske središnje banke (BOJ) signalizirao je pak da će BOJ po potrebi omogućiti dodatne poticaje. Očekivanja daljnjeg popuštanja monetarne politike nastavit će po ocjeni analitičara pritiskati jen.

04. svibanj 2024 03:37