Svijet
StoryEditor

Euro oslabio ispod 1,34 dolara

12. Kolovoz 2014.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, jer je ulagače ohrabrio rast indeksa na Wall Streetu dva dana zaredom, no trguje se oprezno zbog geopolitičkih napetosti.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su pale i cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasli su, pak, između 0,2 i 1,2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,3 posto, nakon što je jučer skočio 1,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, drugi dan zaredom, zahvaljujući nadi u smirivanje napetosti u vezi Ukrajine, nakon što je Rusija najavila humanitarnu pomoć toj zemlji.

Ulagači vjeruju u to, unatoč upozorenju NATO saveza o mogućnosti ruske vojne intervencije pod krinkom slanja humanitarne pomoći.

Ulagači, također, prate razvoj situacije u drugim kriznim žarištima. U Iraku, nakon zračnih napada američkog zrakoplovstva na snage Islamske države, i na području Gaze, nakon što su počeli neizravni pregovori između Izraela i Palestinaca.

Zbog toga, ali i zbog toga što nema značajnijih gospodarskih vijesti, na burzama vlada oprez.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao, pa je njegov tečaj jutros dosegnuo 102,30 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,15 jena.

Dolar je ojačao i prema euru, pa je cijena europska valute skliznula s jučerašnjih 1,3400 na 1,3375 dolara.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo na 136,75 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 136,85 jena.

26. travanj 2024 20:49