Svijet
StoryEditor

Euro slabi prema dolaru

08. Lipanj 2013.

Tečaj eura prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima se spustio nakon objave solidnih podataka s američkog tržišta rada koji ukazuju na njegovu stabilizaciju.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3205 dolara, što znači da je na gubitku 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Jedinstvena europska valuta bila je na većem gubitku prema jenu, oslabivši više od 1,5 posto, na 126,27 jena, što je njezina najniža razina od sredine travnja.

Dolar se nakon početnih većih gubitka stabilizirao prema jenu, te se njime trgovalo po 96,94 jena, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije.

U fokusu tržišta danas je bilo budno iščekivano izvješće o kretanjima na tržištu rada u SAD-u, koje je pokazalo da je u svibnju broj novih radnih mjesta dosegnuo 175 tisuća, što svjedoči o umjerenom tempu zapošljavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Podaci o zaposlenosti smatraju se vrlo važnim pokazateljem budući da je američka središnja banka Fed kazala da će smanjiti svoj programa kupovina obveznica tek kada uoči značajna poboljšanja stanja na tržištu rada.

"Moglo bi se reći da je izvješće ‘za dlaku‘ bolje nego što se očekivalo, ali mislim da će ga tržišta primiti kao povoljnu vijest. Ipak, prisutno je podosta neizvjesnosti vezano uz smjer kretanja kamatnih stopa pa je pred nama promjenjivo ljeto", kazao je Michael Woolfolk, viši valutni strateg u tvrtki BNY Mellon.

Od važnih vijesti iz eurozone danas se izdvajaju snižene prognoze njemačke središnje banke Bundesbanka za najveće europsko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini. Blagi optimizam pružili su ipak podaci o vanjskoj trgovini, koji svjedoče o jačanju njemačkog uvoza i izvoza u travnju.

Tečaj eura u četvrtak je snažan poticaj za jačanje dobio od izjava čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da zasad ne vide potrebe za uvođenjem negativnih kamatnih stopa na depozite komercijalnih banaka. U takvom ozračju nakratko je bio poskočio i do 1,3306 dolara, najvišu razinu u tri mjeseca.

19. travanj 2024 18:31