Svijet
StoryEditor

Euro slabi zbog masovnih prosvjeda protiv štednje

30. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Na svjetskim valutnim tržištima euro je oslabio i prošloga tjedna, drugog zaredom, što je posljedica zabrinutosti ulagača zbog masovnih prosvjeda u Španjolskoj i Grčkoj protiv novih mjera štednje.

Tečaj eura pao je prošloga tjedna 0,9 posto, na 1,2856 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu cijena eura potonula 1,2 posto, na 100,15 jena. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, pa mu je tečaj skliznuo na 77,95 jena.Slabljenje eura posljedica je masovnih prosvjeda protiv daljnjih mjera štednje u Španjolskoj i Grčkoj. Nemiri ističu izazove s kojima su suočene te članice eurozone dok nastoje zauzdati svoje dugove.

Prinosi na 10-godišnje španjolske državne obveznice ponovno su premašili šest posto zbog neizvjesnosti hoće li Španjolska službeno zatražiti međunarodni paket pomoći.Španjolska mora prvo predati zahtjev za pomoći da bi njezine obveznice mogla početi kupovati Europska središnja banka i tako smanjiti cijenu njezina zaduživanja.- Što je veća nervoza na tržištu u vezi vremenskog okvira u kojem će Madrid tražiti pomoć, to će prinosi biti veći. Ključno je pitanje hoće li Madrid tražiti pomoć prije snažnijeg rasta prinosa - kazao je Paul Robson, valutni analitičar u banci RBS.

Španjolski premijer Mariano Rajoy poručio je da je spreman tražiti pomoć za Španjolsku ostanu li prinosi kroz dulje vrijeme previsoki. U međuvremenu, španjolska je vlada dodatno stegnula remen u proračunu za iduću godinu, kojim predviđa uštede od 39 milijardi eura, ali ne kani povećati poreze. Analitičari smatraju da je to korak naprijed prema traženju međunarodne pomoći jer su te mjere znatnije nego što je to od Španjolske tražila Europska komisija.Jedinstvenu valutu pritišću i brige hoće li Grčka moći ispuniti zacrtane ciljeve u sklopu dogovorenog paketa pomoći. S obzirom da se procjenjuje da su potrebe za financiranjem dvostruko veće nego što se prvotno očekivalo, Grčka bi mogla zatražiti reprogramiranje duga po državnim obveznicama koje su u posjedu ECB-a, kazao je pomoćnik grčkog ministra financija.- Očekujem da će euro postupno slabiti. Postoji rizik sniženja španjolskog kreditnog rejtinga, grčki pregovori s trojkom možda ne vode nikamo a gospodarstvo eurozone bit će na klimavim nogama - kazao je Minori Uchida, valutni analitičar u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

02. svibanj 2024 19:08