Svijet
StoryEditor

Euro stabilan prema dolaru

13. Siječanj 2014.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer su slabi podaci s američkog tržišta rada doveli u pitanje snagu najvećeg svjetskog gospodarstva, ali i ublažili strahovanja od agresivnog smanjenja poticajnih mjera Feda.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Šangaju bili su u 7,30 sati u minusu između 0,1 i 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji porasle 0,6 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto.

Oprez ulagača posljedica je stagnacije burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je objavljeno da je u prosincu u SAD-u broj zaposlenih porastao za samo 74.000, znatno manje od očekivanih 196.000 i najmanje od siječnja 2011. godine.

Premda je, kažu analitičari, slabost zapošljavanja vjerojatno posljedica vrlo hladnog vremena, ti podaci mogli bi utjecati na čelnike Feda da pričekaju s odlukom o daljnjem smanjenju poticajnih monetarnih mjera.

Međutim, stopa nezaposlenosti pala je sa 7 na 6,7 posto, najnižu razinu u više od pet godina i blizu 6,5 posto, ciljanoj razini na kojoj bi Fed prema prijašnjim najavama, mogao početi razmatrati i povećanje ključne kamatne stope. Ipak, većina analitičara smatra da Fed neće povećati kamate prije 2015. godine.

Međutim, nakon slabih podataka s tržišta rada dio analitičara iskazuje sumnju u snagu američkog gospodarstva. Drugi dio, pak, smatra, da ti podaci ne mijenjaju ništa bitno.

 - Mislimo da ovi podaci ne pokazuju da je gospodarstvo slabije nego što smo mislili. Stoga očekujemo da će Fed već u siječnju najaviti daljnje smanjenje poticaja za 10 milijardi dolara -kaže Michelle Girard, ekonomistica u Royal Bank of Scotland.

U prosincu su čelnici američke središnje banke smanjili programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno i poručili da će ih tijekom 2014. nastaviti postupno rezati, ovisno o oporavku gospodarstva i tržišta rada. Zbog nesigurnosti u vezi poticaja Feda, i na valutnim se tržištima danas trguje oprezno.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3670 dolara, na razinama od petka. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skliznula je sa 104,15 jena, koliko je iznosila u petak, na 103,45 jena.

I euro je oslabio prema ‘japancu‘, pa mu je tečaj jutros pao na 141,40 jena, dok je u petak iznosio 142,30 jena.

20. travanj 2024 09:40