Aktualno Svijet

Europa u 2017. povećala kapacitete za proizvodnju struje iz energije vjetra na moru

more
Lider/Hina

Europa je prošle godine instalirala rekordnih više od tri gigawata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra na moru, objavilo pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje udruženja WindEurope.

Prošle je godine ukupno instalirano 3,148 gigawatta novih kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru, povezanima s distribucijskim mrežama na kopnu, pokazuje godišnje izvješće WindEuropea.

To je dvostruko više no što je instalirano 2016. godine.

>>>Dvije trećine električne energije u Kanadi dolazi iz obnovljivih izvora

Do 2030. godine ukupni bi kapaciteti za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru trebali dosegnuti 70 gigawata.
Ukupno je Europa na kraju 2017. raspolagala s 15,78 gigawata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru, raspoređenih u 92 farme u 11 europskih zemalja.

Prosječan proizvodni kapacitet farmi vjetroelektrana u izgradnji porastao je prošle godine za 34 posto, na 493 megawata, zbog većih turbina.

Očekuje se da će 2020. ukupni instalirani kapaciteti u Europi dosegnuti 25 gigawata.

>>>Obnovljivi izvori energije u lipnju zadovoljili 118 posto škotskih potreba

U WindEuropeu očekuju da će 2021. godine biti instaliran 3,1 gigawat, te 3,2 gigawata u 2022.

“Nakon 2022. godine prognoze za tržište u EU obilježene su neizvjesnošću. Glavni će pokretači za energiju iz vjetra proizvedenu na moru prema 2030. godini biti regulatorni okvir EU za razdoblje nakon 2020. godine i smanjenje troškova u industriji”, zaključak je izvješća.

>>>Za ‘zelene projekte’ raspoloživo 114 milijuna kuna

Do 2030. godine ukupni bi kapaciteti za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru trebali dosegnuti 70 gigawata.

Vjetar na otvorenom moru učvrstio je poziciju provjerenog obnovljivog izvora energije. Proteklih su godina troškovi tehnologije i poslovanja smanjeni i vlade mnogih europskih zemalja ograničile su subvencije za sektor koje su trebale poduprti njegov razvoj, podsjeća Reuters.

Komentari