Svijet
StoryEditor

Europi je 2012. donijela nezaposlenost i emigraciju

22. Prosinac 2012.

Recesija i nezaposlenost gurnule su 2012. godine milijune Europljana u siromaštvo, stotine tisuća u emigraciju nalik velikim valovima iseljavanja prošlih stoljeća, a kriza nije zaobišla ni srednju klasu ni štićene skupine poput djece koja su bila obuhvaćena tradicionalnim europskim socijalnim sustavom.

U Španjolskoj, četvrtom gospodarstvu eurozone, prisutni su svi elementi velike društvene krize: nezaposlena je četvrtina radno sposobnog stanovništva, vlada nezapamćenim mjerama štednje reže novac za zdravstvo, obrazovanje i socijalnu skrb, tisuće prezaduženih obitelji završile su na ulici. Prošlih je mjeseci Španjolsku potresla smrt dvoje vlasnika stanova koji su počinili samoubojstvo kako ne bi bili izbačeni iz vlastitog doma koji su izgubili jer nisu mogli otplaćivati zajam. Nakon velike kampanje boraca za ljudska prava vlada je donijela moratorij na deložacije.

Italiju je potresao očajnički čin samospaljivanja nezaposlenog zidara iz Bologne sudski gonjenog jer nije mogao platiti porez, prenosi agencija AFP. "Giuseppe je bio žrtva sustava koji radi protiv svojih građana", jasna je njegova udovica Tiziana Marrone koja ne dvoji tko je krivac: -To nije samoubojstvo vezano uz krizu, to je zločin koji je počinila država-. Stanje je najteže u Grčkoj koja živi pod nadzorom zajmodavaca i nezaposlenošću od 26 posto. Prema podacima Eurostata 31 posto Grka živjelo je u 2011. pod prijetnjom siromaštva i isključenosti, što je iznad tadašnjeg prosjeka u EU od 24,2 posto. Veći prosjek je prema istome istraživanju imao Portugal, četvrta zemlja eurozone pogođena krizom gdje je 2,6 milijuna ili 24,4 posto stanovništva bilo pod prijetnjom siromaštva ili socijalne isključenosti.

Nezaposlenost i nemogućnost otplate kredita gurnule su u bijedu čitave obitelji. Siromaštvo sve više pogađa srednju klasu i skupine koje su bile zaštićene. Nevladine udruge osobito su zabrinute za sudbinu žena i djece koje su dosad štitili mehanizmi obiteljskih dodataka. UN-ova zaklada za djecu (UNICEF) kaže da 2.2 milijuna djece u Španjolskoj živi na pragu siromaštva. Krajem studenoga portugalske su vlasti objavile da između 10.000 i 13.000 djece nema dovoljno hrane.

Sve ugroženiji postaju umirovljenici. Kada je nezaposlenost zakucala na vrata i članovi obitelji ostajali bez posla, jedini sigurni prihodi bile su mirovine koje su ponekad morale uzdržavati čitave obitelji. Sada i to postaje upitno jer se mirovine ne usklađuju s inflacijom ili se režu kao i plaće.

Nezaposlenost mladih u južnoj Europi dostigla je i 40 posto u pojedinim zemljama. Bez posla je oko 5,5 milijuna Europljana u dobi od 16 do 24 godine, navodi UN-ov Regionalni informacijski centar za Europu (UNRIC). U 27 država Europske unije nezaposlenost mladih je 22 posto ili dvostruko više od opće nezaposlenosti, kaže agencija i dodaje da bi posljedice mogle biti pogubne za cijelu generaciju.

S istekom zlatnog doba na jugu Europe, mladi se okreću k sjeveru. Deseci i stotine tisuća njih izlaz vide u iseljavanju iako je i to nekima nedokučivo, kaže nezaposleni grčki stolar koji nema novca za putne karte pa kaže da mnogi moraju živjeti kao "zatvorenici u vlastitom domu". Prema službenim podacima u zadnje dvije godine 117.000 Španjolaca iselilo je poput generacija njihovih očeva tijekom desetljeća frankističke diktature (1939.-1975.)

Irsku, zemlju koja je bila pogođena masovnim krugovima iseljavanja tijekom prošlih stoljeća, napustilo je 2011., 50.000 ljudi u potrazi za poslom. Očekuje se da će u 2012. taj broj biti i veći. Irci najviše iseljavaju u Australiju i Veliku Britaniju. U zemlje Latinske Amerike poput Brazila i Venezuele koje su u punoj ekspanziji te na sjever Europe iseljavajuju visokoobrazovani mladi Španjolci. "Oko 25 posto naših studenata su inženjeri, liječnici ili informatičari", koji žele profesionalnu karijeru ostvariti u Njemačkoj", kaže ravnatelj Instituta Goethe u Madridu koji bilježi 50 posto veći interes za učenjem njemčakog jezika u zadnje dvije godine.

Odredišta južnih Europljana su i Austrija, Njemačka, Nizozemska ili Norveška koja je početkom 2012. nudila 25.000 radnih mjesta, prema UNRIC-u. Ta agencija navodi da je, prema podacima norveških poreznih vlasti, broj zaposelnih Grka narastao za 82 posto u odnosu na 2012., Španjolaca za 33 posto, a Talijana za 6 posto. S nestašicom inženjera Njemačka je postala izuzetno popularna destinacija za mlade koji su stekli diplomu. Sloboda kretanja građana EU olakšala je mobilnost i nudi bolju budućnost milijunima nezaposlenih. No dok sjever Europe caruje, jug već žaluje za izgubljenim generacijama. Jer teško će matične zemlje privoljeti bivše studente da se vrate i kroz rad i poreze vrate domovini novac uložen u njihovo obrazovanje.

Kriza je milijune bacila u očaj, ali je i potaknula na solidarnost zajednice i pojedince koji su umjesto jadikovke odabrali akciju. U Portugalu stanovnici manjih općina organiziraju banke hrane za najsiromašnije. Da nije bilo krize Jose Manuel Bermudez, gradonačelnik Santa Cruz de Tenerife na Kanarskom otočju ne bi smogao snage suprotstaviti se moćnoj banci Bankia koja je na ulicu izbacila samohranu majku dvoje djece koja ne može plaćati zajam jer je ostala bez posla. Gradonačelnik je odlučio povući iz Bankie 1,5 milijuna eura općinskih sredstava i tek tada je banka bila spremna pregovorati o deložaciji i restrukturiranju duga.

Njegov su primjer slijedili i drugi gradonačelnici poput Juana Alberta Bellocha iz Zaragose koji je lokalnoj policiji naredio da ne sudjeluje u deložacijama i prije nego je španjolska vlada donijela moratorij.

16. travanj 2024 08:47