Korona i biznis
28. srpanj 2016.

Europska komisija osigurala prvu pobjedu protiv geoblokiranja u EU

Sadržaj koji na europskom tržištu nude servisi na zahtjev poput Netflixa, Amazon Primea ili Hulua uskoro će biti bogatiji za opus Paramount Picturesa (Viacom) nakon što je tvrtka pod pritiskom antitrustovske tužbe Europske komisije pristala dokinuti praksu ograničavanja pristupa filmovima i drugim materijalima na temelju geografske lokacije.

Komisija je u srpnju prošle godine optužila Paramount Pictures, NBCUniversal, Disney, Sony, Twentieth Century Fox i Warner Brothers da krše pravila natjecanja i jedinstvenog tržišta nudeći ugovore o licenciranju koji priječe pristup sadržaju na čitavom teritoriju Europske unije.

Paramount se ovog tjedna obvezao da će prekinuti ekskluzivne ugovore s britanskim pružateljem sadržaja na zahtjev Sky UK koji su zahtijevali ili podrazumijevali geoblokiranje izvan teritorija Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

Komisija u priopćenju za javnost kaže da ustupci, koji će vrijediti pet godina na čitavom teritoriju Europske ekonomske zajednice i pokriti satelitske i online servise, "adresiraju njenu zabrinutost".

Pitanje slobodnog pristupa sadržaju je u travnju ove godine postavio i naš europarlamentarac Tonino Picula ocijenivši da je "geo-blokiranje, osim što ograničava dostupnost pojedinim kupcima, značajna zapreka razvoju Jedinstvenog digitalnog tržišta i ima značajne ekonomske posljedice".

Regulatori nastavljaju s istragom drugih spomenutih kompanija, kojima, ukoliko se pokaže da krše pravila, prijeti kazna do 10 posto od ukupnog godišnjeg globalnog utrška.