Svijet
StoryEditor

Europska komisija raspisala natječaj za promicanje poduzetništva

27. Siječanj 2014.

Europska komisija objavila je danas natječaj za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva za 2014. kojom se nagrađuju najmaštovitije i najuspješnije inicijative javnih tijela i javno-privatnih partnerstava EU-a kojima se podupire poduzetništvo te posebno mala i srednja poduzeća.

Danas započinje nacionalni dio natječaja koji će završiti u svibnju odabirom nacionalnih pobjednika. Zatim slijedi međunarodni dio natječaja u kojem će se među sudionicima odabrati dobitnik velike nagrade žirija koja će se u listopadu dodijeliti u Napulju, priopćeno je iz ureda te nagrade.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani izjavio je kako su u proteklih pet godina nakon provedbe Zakona o malom poduzetništvu EU-a mala i srednja poduzeća postigla puno, ali isto tako pred nama je još mnogo posla. Isticanjem tih primjera uspjeha u promicanju poduzetništva omogućuje se europskim javnim tijelima i javno-privatnim partnerstvima da se više usredotoče na poduzeća i potporu poduzećima, rekao je.

Nagrade će se dodijeliti u šest kategorija - poticanje poduzetničkog duha, ulaganje u znanje, poboljšanje poslovnog okruženja, potpora internacionalizaciji poduzeća, potpora razvoju zelenih tržišta i učinkovitom korištenju resursa te odgovorno i uključujuće poduzetništvo.

Natječaj se odvija u dvije faze - sudionici će se najprije natjecati na nacionalnoj razini, a zatim će se pobjednici iz te faze natjecati za europski izbor. U nacionalnom dijelu natječaja svaka će država izabrati po dva finalista koji će u svibnju 2014. sudjelovati u europskom dijelu natječaja.

Europski žiri odabrat će finaliste koji će ući u uži izbor. Svi finalisti iz nacionalnog i europskog dijela natječaja sudjelovat će na svečanoj dodjeli nagrada tijekom koje će se pobjednicima odati priznanje za njihove napore te omogućiti da se predstave u širem europskom okruženju.

Svečana dodjela nagrada održat će se na ovogodišnjoj skupštini malih i srednjih poduzeća 2. i 3. listopada 2014. u Napulju u Italiji.

Europskom nagradom za promicanje poduzetništva od 2006. godine odaje se priznanje za izvrsnost u promicanju poduzetništva i malih poduzeća na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Do danas je u tom natječaju sudjelovalo 2.500 projekata koji su svi zajedno poduprijeli nastanak više od 10.000 novih poduzeća.

18. travanj 2024 10:03