Svijet
StoryEditor

Europska komisija zatražila sankcije za Portugal i Španjolsku zbog deficita

08. Srpanj 2016.

Europska komisija zatražila je u četvrtak sankcije za Portugal i Španjolsku zbog deficita čime su te dvije zemlje postale prve članice EU protiv kojih je izvršno tijelo u potezu bez presedana zatražilo sankcije zbog kršenja pravila o proračunskom deficitu. Ako preporuku Europske komisije usvoje ministri financija, ona će imati 20 dana da predloži novčane kazne koje mogu doseći iznos do 0.2 posto BDP-a. Izrečeni penal može biti  umanjen ili otkazan samo u "izvanrednim" okolnostima ili u slučaju da ministri prijedlog odbiju kvalificiranom većinom.

Prijetnja sankcijama nije dobro prihvaćena u Portugalu gdje vlada koalicija lijevog centra potpomognuta krajnjom ljevicom i komunistima.

- Dvije zemlje su skrenule s puta u korekciji svojih prekomjernih deficita i nisu postigle svoje proračunske ciljeve - rekao je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis u Bruxellsu. - Smanjenje visokog deficita i visoke razine duga je preduvjet za održivi rast u obje zemlje.

Reuters, koji ima uvid u dokumente Komisije, piše da bi pokretanje disciplinarnog postupka zakompliciralo fiskalnu i političku situaciju na Pirenejskom poluotoku te Španjolsku i Portugal lišilo dijela novca iz europskih fondova na najmanje godinu dana. Stoga bi se dvije zemlje morale snalaziti s manje sredstava u trenutku kad pokušavaju spojiti kraj s krajem.

Španjolski deficit je prošle godine iznosio 5.1 posto BDP-a u poredbi sa zadanim ciljem od 4.2 posto. Portugal je 2015. imao proračunski manjak od 4.4 posto, a trebao bi zadovoljiti granicu od 3 posto koja je standardna za članice pod "korektivnim nadzorom" unutar "postupka prekomjernog deficita".

Laso iz Njemačke

Pozivu na uvođenje sankcija je prethodila žestoka kritika mjerama štednje nesklonog predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera u Njemačkoj.

- Ako Komisija želi sačuvati kredibilitet u primjeni proračunskih pravila, mi moramo odobriti sankcije protiv Španjolske i Portugala. Niti jedna zemlja nije ostvarila svoje proračunske obveze. Ako smo mi iscrtali zajednička pravila, mi ih se moramo pridržavati – izjavio je za njemački list Bild tamošnji povjerenik Europske komisije Günther Oettinger.

Juncker je prema pisanju Independenta 5. srpnja osobno intervenirao kako bi odgodio uvođenje sankcija na Pirenejskom poluotoku.

Europska komisija u ovogodišnjem Izvješću o konvergenciji (iliti spremnosti pojedine članice za ulazak u eurozonu) navodi da se deficit u Hrvatskoj s 5.5 posto BDP-a u 2014., spustio na 3.2 posto u 2015. godini. Prema proljetnoj prognozi, manjak će ove godine iznositi 2.7 posto i 2.3 posto u 2017.

Ovo je pet ekonomskih preporuka Europske komisije za Hrvatsku

26. travanj 2024 09:25