Svijet
StoryEditor

Europska unija odlučna – Smanjenje emisije štetnih plinova mora postati pravno obvezujuće!

01. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Europa će na UN-ovom klimatskom samitu u Peruu zahtijevati da odluke o smanjenju emitiranja štetnih plinova postanu pravno obvezujuće.

Na konferenciji u Limi predstavit će se prvi draft prijedloga čiji je cilj reducirati emisiju stakleničkih plinova te zaustaviti opasne klimatske promjene. Očekuje se da će se konačni prijedlog potpisati na UN-ovoj konferenciji u Parizu sljedeće godine.

- Pravno obvezivanje je svakako nešto na čemu će EU ustrajati. To će biti jedan od naših ključnih zahtijeva. Nadamo se da će u Limi fokus biti na usklađivanju te naglašavanju zaista bitnih političkih pitanja, budući da vrijeme polako ističe. – stoji u izjavi.

Suprotni stavovi nekih zemalja, dodaju, samo odugovlače pregovarački proces o tome kako bi obveze trebale biti raspoređene između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Francuski predsjednik François Hollande izjavio je jučer kako samit u Parizu ‘mora biti uspješan‘.- Pitali su me kada ću se početi baviti tim pitanjem. Odgovorio sam ‘kada dođem na poziciju moći‘. – izjavio je.

SAD, pak, smatraju kako bi dogovori trebali biti pravno obvezujući, ali da zemljama treba ostaviti mogućnost da odluče o tempu i nivou smanjenja emisije. Todd Stern, američki stručnjak za klimatske promjene novinarima je ranije ovog mjeseca objasnio kako je ‘hibridni pristup‘ ipak najbolje rješenje te da će pristup koji zagovara EU ‘teško zaživjeti‘.

Europska unija tvrdi da bi se države trebale pravno obvezati na smanjenje emisije štetnih plinova za 40 posto do 2030.

Očekuje se da će ova rasprava postati dijelom programa kandidata na sljedećim izborima u SAD-u.

16. travanj 2024 01:35