Svijet
StoryEditor

Europska unija tvrdi: Vjetar je najjeftinija energija

15. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Kopneni vjetar jeftiniji je od ugljena, plina i nuklearne energije, kad u obzir uzmemo faktore kao što su kvaliteta zraka, štetnost za ljude i klimatske promjene, tvrdi analiza Europske unije.

Prema izvješću, megavatsat (MW/h) prikupljene električne energije za vjetroelektrane košta 105 eura, za razliku od plina i ugljena čije cijene dosežu do 164 eura, odnosno 233 eura po megavatsatu.

Nuklearna energija, kopneni vjetrovi i sunčeva energija relativno su jeftini generatori energije – cijena u prosjeku doseže 125 eura po megavatsatu.

- Ovo izvješće naglašava cijenu ovisnosti Europe o fosilnim gorivima. Obnovljive izvore energije često se opisuje kao preskupe, odnosno kao one koji će najviše opteretiti porezne obveznike. Ovo izvješće prikazuje pravu cijenu ugljena te objašnjava zašto je vjetar jeftiniji izvor energije koji ujedno ne šteti okolišu. – izjavio je Justin Wilkes, zamjenik CEO-a Europske asocijacije za energiju vjetra (EWEA).

Izvješće sugerira da plan konzervativaca o ograničavanju vjetroelektrana zapravo znači ograničavanje najjeftinijeg izvora električne energije, kada se u obzir uzmu parametri kao što su zdravlje i očuvanje okoliša.

- Svi bi se daljnji planovi trebali voditi rezultatima ovog izvješća. – objašnjava Oliver Joy, glasnogovornik EWEA-a.

Nisu se svi složili s tumačenjem izvješća. Objavljeni su dijelovi izvješća koji pokazuju da je na obnovljive izvore energije u 2012. godini utrošeno 38,3 milijarde eura javnih subvencija, dok su za plin, ugljen i nuklearnu energiju utrošene 22,3 milijarde eura. U ovu računicu, međutim, kao faktori nisu uključeni troškovi narušavanja zdravlja i onečišćenja okoliša.

- Unatoč desetljećima subvencija uloženih u ugljen i nuklearnu energiju, te su industrije i dalje ovisne o javnim potporama, u jednakoj mjeri kao inovativna solarna energija. Razlika je u tome što se troškovi solarne energije smanjuju. Ako u to uključimo troškove koje će društvo imati na račun zdravlja i onečišćenja, financijska potpora industrijama koje se oslanjaju na fosilna goriva nadilazi potporu obnovljivim izvorima energije kao što je solarna energija. – za Guardian je izjavio Frauke Thies iz Europskog udruženja fotovoltažne industrije (EPIA).

20. travanj 2024 15:49