Svijet
StoryEditor

Europske tvrtke sve više troše na poslovna putovanja

10. Studeni 2015.

Potrošnja na poslovna putovanja u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji rast će ove i iduće godine više od šest posto, signalizirajući ubrzavanje gospodarskih aktivnosti u Europi, pokazala je studija vodećeg udruženja.

Financijska kriza svojedobno je natjerala kompanije da štede na poslovnim putovanjima pa je snažniji oporavak u tom sektoru zabilježen tek prošle godine.

Ove bi godine potrošnja na poslovna putovanja u pet zapadnoeuropskih zemalja trebala porasti 6,4 posto, te za 6,3 posto u 2016., pokazuje istraživanje Globalnog udruženja za poslovna putovanja (GBTA).

Time bi tržište u idućoj godini dosegnulo vrijednost od 210,6 milijardi dolara, u odnosu na 186,3 milijarde dolara u 2014., navodi Reuters rezultate studije.

Godine 2009. tržište je kliznulo na samo 171,7 milijardi dolara, da bi u idućih nekoliko godina u pet spomenutih zemalja raslo u prosjeku za 2,4 posto, što znači da procjene za ovu i iduću godinu pokazuju značajno ubrzanje.

"Studija pokazuje da europsko gospodarstvo hvata zamah i da polako ostavlja iza sebe ekonomske nevolje", zaključuje regionalna potpredsjednica EMEA-e Catherine McGavock uoči frankfurtskog skupa u organizaciji GBTA koji počinje u ponedjeljak i traje do srijede.

Slika ipak nije jednoznačno pozitivna pa bi tako potrošnja na poslovna putovanja u Njemačkoj, najvećem tržištu u zapadnoj Europi procijenjene vrijednosti 57,9 milijardi dolara, trebala porasti 9,5 posto u 2016. Značajnije bi - za 6,2 posto - trebala rasti i u Velikoj Britaniji zahvaljujući smanjenoj nezaposlenosti i nižim troškovima goriva koji potiču potrošnju.

Francuska i Italija zabilježit će pak osjetno skromniji rast potrošnje za poslovna putovanja, za 3,4 odnosno 1,9 posto, zbog slabijeg gospodarskog rasta.

Navedenih pet zemalja čini gotovo 70 posto zapadnoeuropskog tržišta poslovnih putovanja, napominje Reuters.

07. svibanj 2024 12:55