Svijet
StoryEditor

Evakuirano 330 ljudi s norveške platforme

07. Studeni 2012.

Dojmljivom helikopterskom operacijom norveška naftna tvrtka Statoil evakuirala je u srijedu oko 330 djelatnika s platforme Floatel Superior u Norveškom moru koja se počela naginjati.

‘Oko 30 osoba je evakuirano i sada prekidamo evakuaciju, rekao je oko 13 sati po srednjoeueropskom vremenu Einard Knudsen, glasnogovornik Centra za spašavanje Solna.

Akcija je provedena pomoću šest helikoptera i odvijala se u dosta teškim vremenskim uvjetima s valovima ‘od 10 do 12 metara, rekao je glasnogovornik Statoila Morten Eek.Platforma Floatel Superior u naftnom polju Njord nagnula se ‘između 3 i 4 stupnjeva‘ u srijedu rano ujutro nakon prodora vode u jedan balast.Sat vremena poslije platforma je stabilizirana djelomičnim uranjenjem drugih balasta, ali je tvrtka iz opreza odlučila evakuirati svo osoblje kojega ostanak na platformi nije bio nužan.Flaotel Superior je neka vrsta plutajućeg hotela za radnike koji održavaju susjednu platformu Njord A s koje se crpi nafta. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju Norveška je sedma svjetska izvoznica nafte i druga izvoznica prirodnog plina.

20. travanj 2024 15:34