Svijet
StoryEditor

Evo kako EK postupa kad posumnja u stvaranje kartela...

24. Lipanj 2015.

Regulatori Europske unije izvijestili su u srijedu pet vodećih kompanija u segmentu reciklaže da ih sumnjiče za dogovaranje cijena odbačenih akumulatora u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj u razdoblju od 2009. do 2012. godine.

U Europskoj komisiji sumnjaju da su se kompanije udružile u kartel s ciljem dogovaranja kupovne cijene za odbačene olovne akumulatore iz kojih se ekstrahira olovo. Imena kompanija nisu navedena.

"U službenom prigovoru EK tvrdi da su navedene kompanije dogovarale odnosno koordinirale svoje djelovanje kako bi održale visoke profitne marže", kaže se u priopćenju Komisije.

"Tako su možda spuštale cijene koje su plaćale trgovcima otpadom, većinom malim i srednjim tvrtkama", dodaje EK u priopćenju.

Istraga je prema navodima Bruxellesa pokrenuta u rujnu 2012. nenajavljenim inspekcijama, koje su prema tadašnjim navodima neimenovanih izvora provedene u četiri vodeće europske kompanije za recikliranje olova, Ecobatu, JCI-ju, Recylexu i Campineu.

Danas su iz Komisije kompanijama upućene i službene obavijesti o optužbama. One mogu odgovoriti u pisanom obliku ili zatražiti usmeno saslušanje.

Ako Komisija naknadno zaključi da postoji dovoljno dokaza o postojanju kartela, kompanije mogu očekivati kazne u visini do 10 posto njihovog ukupnog godišnjeg prometa na globalnoj razini, podsjeća Reuters.

25. travanj 2024 19:14