Svijet
StoryEditor

Evo kako Francuska potiče zapošljavanje

09. Lipanj 2015.

Francuski premijer Manuel Valls predstavio je u utorak paket mjera za poticanje zapošljavanja u malim poduzećima, u sklopu nastojanja da se smanji visoka nezaposlenost u zemlji.

Ublaženi zakoni o radu i poticaji za zapošljavanje prvog zaposlenika trebali bi potaknuti mala i srednja poduzeća na zapošljavanje kroz "uklanjanje prepreka, neizvjesnosti, pojednostavljivanje života", objavio je premijer Valls nakon sjednice vlade.

"Zakon o malim poduzećima" predviđa bonus od 4.000 eura za tvrtke bez zaposlenika (njih 1,2 milijuna u Francuskoj) koje odluče zaposliti prvog radnika na godinu dana. Kratkoročni ugovori - koji se sklapaju po vrlo strogim pravilima kako bi se potaknulo poslodavce da radnike zaposle za stalno - sada se mogu produljiti dva puta, umjesto samo jednom. I dalje je pak na snazi odredba da se radnici mogu zapošljavati na određeno vrijeme samo na rok od 18 mjeseci.

Vlada je također suspendirala niz dodatnih obveza za male tvrtke pri zapošljavanju.

- Ta je fleksibilnost potrebna našim malim tvrtkama kako bi se prilagodile sve oštrijoj konkurenciji na globalnoj razini, rekao je Christian Person, izvršni direktor u konzultantskoj tvrtki Umalis.

Kruti francuski zakoni o radu često odvraćaju poslodavce od zapošljavanja jer strahuju da ih neće moći otpustiti. Kako bi ublažila takve bojazni, vlada nastoji ograničiti odštetu koju radnici mogu ishoditi ako se utvrdi da su nepravedno otpušteni. Francuski premijer naglašava da se ta mjera ne odnosi na velike tvrtke kao ni na "ozbiljne povrede zakona o radu", poput diskriminacije ili maltretiranja.

23. travanj 2024 02:24