Svijet
StoryEditor

Evo kako neke kompanije godišnje uštede i na stotine milijuna dolara

17. Ožujak 2016.

Proizvođači u automobilskom i energetskom sektoru postupno odustaju od uporabe bakra i okreću se aluminiju kao lakšoj i jeftinijoj varijanti sirovine u proizvodnji, nakon tehnoloških inovacija tijekom zadnjih deset godina zahvaljujući kojima danas neke kompanije uštede i na stotine milijuna dolara.

Japanski automobilski div Toyota i saudijski proizvođač električne energije među kompanijama su koje se okreću u tom smjeru. A proizvođač aluminijskih dijelova Sapa potvrdio je da bilježi veću potražnju. Nekim sektorima, uključujući brodogradnju, izgradnju građevina i električnih krugova potreban je pak bakar zbog njegove jake provodljivosti, fleksibilnosti i izdržljivosti. Međutim, poboljšanja postignuta kod aluminijskih žica kojima se kompenzira njihova slabija provodljivost i manja fleksibilnost, novi načini za zaustavljanje korozije i učinkovitiji vodiči, redom znače da ima prostora za zamjenu bakra u kablovima u električnoj mreži, klima uređajima i sustavima  hlađenja.

Saudijski dobavljač električne energije Saudi Electricity Co (SEC) objavio je da je prebacivanjem s bakra na aluminij uštedio 2,4 milijarde riala (640,09 milijuna dolara) u distribucijskim mrežama srednjeg napona.

- Počeli smo s time prije više od godinu dana i planiramo tako nastaviti, kazao je izvršni direktor SEC-a Ziyad Alshiha.

Nastojanja usmjerena inovacijama kako bi se nadvladale prepreke u zamjeni dvaju metala uzele su maha 2011. godine, kada su cijene bakra dosegnule 10.000 dolara po toni, dok je cijena aluminija, zbog prezasićenosti tržišta, iznosila 2.525 dolara. Iako se razlika u cijenama više nego preplovila u međuvremenu, aluminij je i dalje 3.400 dolara jeftiniji u odnosu na svoga rivala.

- Deset godina visokih cijena bakra potaknulo je mnoge igrače koji sudjeluju u lancu nabave da investiraju u istraživanje i razvoj i time omoguće veće mogućnosti zamjene. Sada počinjemo uviđati neke rezultate na tome frontu, kazao je analitičar u banci Nomura, Patrick Jones.

Automobilski sektor također je imao koristi od tih inovacija, povećavajući potencijale za daljnju upotrebu laganog aluminija da se pomogne industriji automobila da smanje težinu vozila i time pripomognu ispunjenju strožih standarda  u emisiji štetnih plinova. Japanski proizvođač Furukawa Automotive Systems, iz sastava Furukawa Electrica, opskrbljuje elektroinstalacijama od aluminija lagana Hondina i luksuzna Toyotina vozila. "Očekujemo da će upotreba opreme od aluminija u vozilima rasti i činiti oko 30 posto tržišta u Japanu do 2025. godine, u usporedbi sa sadašnjih svega pet posto", procjenjuju u kompaniji.

Glasnogovornik Toyote, svjetskog broja jedan po prodaji automobila, potvrdio je upotrebu aluminijske opreme u Land Cruiserima, ne želeći međutim otkrivati planove za druge modele vozila. Njemačka tvrtka Leoni počela je isporučivati aluminijske kablove za luksuzne automobile prije približno pet godina, a očekuju da će se širiti i na automobile namijenjene masovnoj potrošnji, kazao je glasnogovornik Sven Schmidt. Automobil može biti za oko kilogram lakši ako se umjesto bakrenih koriste aluminijski kablovi, a ta bi razlika mogla narasti i na četiri kilograma u idućih pet godina.

Klima uređaji i sustavi hlađenja još su jedno područje na kojem dva metala međusobno konkuriraju. Sapa isporučuje aluminijske dijelove proizvođačima klimatizacijskih uređaja a na prezentaciji su objavili da očekuju rast prodaje nakon što su poboljšanja kod aluminijskih cijevi učinila ih jeftinijom zamjenom za bakrene cijevi.

14. travanj 2024 00:04