Svijet
StoryEditor

FED otvorio vrata za znatno dulje vođenje labave monetarne politike

19. Rujan 2013.

Na azijskim burzama jutros vlada euforija, dok je tečaj dolara u odnosu na euro potonuo na najnižu razinu u osam mjeseci, nakon odluke Feda da neće smanjivati poticajne monetarne mjere sve dok se ne ubrza rast američkog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,6 posto.

Burzovni indeksi u Indoneziji i Filipinima skočili su i više od 3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 2,2 posto.

Od Tokija do Sydneya ulagači slave jučerašnju odluku američke središnje banke da će i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

Očekivalo se da će Fed smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za 10 milijardi dolara, no središnja je banka odlučila da će taj iznos i dalje ostati na 85 milijardi mjesečno.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon dvodnevne sjednice čelnika središnje banke, predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je jučer da će se vrlo labava monetarna politika zadržati sve dok podaci ne potvrde da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka. Tek će tada središnja banka početi smanjivati poticaje.

 - Fed se odlučio za vrlo mekan stav. Nije samo odgodio smanjenje poticajnih monetarnih programa za tri mjeseca, nego je otvorio vrata za znatno duže vođenje labave monetarne politike nego što smo se nadali - kaže Michelle Girard, analitičarka u banci RBS.

Euforija na azijskim tržištima čak je i veća nego jučer na Wall Streetu, gdje su S&P 500 i dow Jones indeks dosegnuli rekordne razine, jer su se azijski ulagači plašili da bi se smanjenjem Fedovih poticaja smanjio i priljev kapitala na tržišta u regiji.

Naime, kako se očekivalo smanjenje poticajnih mjera Feda, prinosi na američke obveznice mjesecima su rasli, pa su one postajale sve privlačnije.

Zbog toga su se azijski ulagači plašili da će se gospodarstva u razvoju, kao što su Indija i Indonezija, koja znatno ovise o priljevu stranog kapitala, naći u poteškoćama. S jedne strane, smanjio bi im se priljev stranog novca, dok bi im, s druge strane, zaduživanje na financijskim tržištima poskupilo.

No, nakon jučerašnje odluke Feda, prinosi na američke obveznice, koji predstavljaju referentnu točku za cijenu zaduživanja na mnogim financijskim tržištima, oštro su pali.

 - Ova odluka Feda je prosvjed protiv znatnog zaoštravanja financijskih uvjeta posljednjih mjeseci. I, ono što je najvažnije, Fed je pokazao da neće dozvoliti da zaoštravanje financijskih uvjeta izazove usporavanje rasta gospodarstva - kaže Alan Ruskin, strateg u Deutsche banci.

Pozitivno su na tržišta utjecali i napisi da je potpredsjednica Feda Janet Yellen favorit Bijele kuće za mjesto predsjednice središnje banke, kada se u siječnju iduće godine Bernanke povuče s te dužnosti. Yellen se dosad zalagala za vrlo labavu monetarnu politiku sve dok nezaposlenost znatnije ne padne.

I dok je odluka Feda potaknula snažan rast cijena dionica, dolar se na valutnim tržištima našao pod velikim pritiskom.

Već jučer predvečer tečaj eura skočio je prema američkoj valuti za 1,2 posto, da bi jutros dosegnuo 1,3529 dolara, najvišu razinu u gotovo osam mjeseci.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara potonula je s jučerašnjih 99,30 na 98,30 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti dosegnuo je jutros 133 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 132,40 jena.

Fedova odluka o nastavku vođenja politike tiskanja svježeg novca kako bi se potaknuo rast gospodarstva izazvala je i rast cijena ‘crnog zlata‘.

Nakon što je jučer skočila za 2,6 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 40-ak centi, na 108,55 dolara po barelu.

25. travanj 2024 19:19