Aktualno Svijet

‘Fiskalno odgovoran’ Brazil na putu iz recesije

Lider
Autor Lider

Brazil je na putu da izađe iz recesije u idućoj godini, uz blagi rast gospodarskih aktivnosti i udaranje temelja za povratak dugoročnoj stabilnosti, izjavio je ministar financija Henrique Meirelles.

Meirelles je bio oprezan u procjenama kada bi točno bruto domaći proizvod (BDP) mogao porasti, nakon dvogodišnjeg pada.

“Moguće je ali ne i izvjesno da će BDP biti pozitivan u prvom tromjesečju 2017. godine. Ne očekujemo to pouzdano”, rekao je brazilski ministar financija u srijedu na konferenciji za novinare.

Tokom godine Brazil može očekivati ​​rast gospodarskih aktivnosti za jedan posto, procjenjuju u vladi. Tržišne procjene ukazuju na mršavijih 0,58 posto.

Prošle su se godine aktivnosti u brazilskom gospodarstvu smanjile 3,8 posto a očekuje se da će u 2016. godini pasti 3,5 posto.

Fiskalno odgovorna uprava

Meirelles pak ističe da se s obzirom na reforme bazirane na štednji, u čijem je središtu nedavno odobreno ograničenje državne potrošnje u sljedećih 20 godina, može reći da Brazil “odrađuje svoju zadaću”.

“Stvorili smo osnove za fiskalno odgovornu upravu u Brazilu u sljedećih najmanje 10 godina”, rekao je.

Predsjednik Michel Temer također traži od Kongresa da odobri mirovinsku reformu, ali ta je mjera vrlo nepopularna. Tako je istraživanje javnog mnijenja, objavljeno u ovom mjesecu, pokazalo da samo 10 posto Brazilaca smatra da njihova vlada ide u dobrom smjeru.

Komentari