Svijet
StoryEditor

Fitch zaprijetio smanjenjem rejtinga SAD-u

16. Listopad 2013.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer nema napretka u pregovorima u Washingtonu o financiranju države, a dodatni pritisak na tržište uslijedio je nakon što je agencija Fitch upozorila da bi mogla smanjiti vrhunski kreditni rejting SAD-a.

Dow Jones oslabio je 133 boda, ili 0,87 posto, na 15.168 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,71 posto, na 1.698 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 3.794 boda.

Nakon napretka u pregovorima u ponedjeljak, jučer republikanci i demokrati nisu učinili novi korak naprijed prema dogovoru o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države i povratku državnih službenika na posao.

Pregovori između predstavnika dviju stranaka u Senatu prekinuti su, dok se u Predstavničkom domu republikanci nisu uspjeli dogovoriti oko plana za izlazak iz proračunske krize.

Ako se dogovor ne postigne do 17. listopada, američka vlada neće moći ispuniti sve financijske obveze koje joj stižu na naplatu, što bi moglo ozbiljno uzdrmati financijska tržišta.

„Vjerujemo da će se do kraja mjeseca dogovor postići, no postoji mogućnost da ne bude postignut do 17. listopada. Ako do dogovora ne dođe u roku, moguća je korekcija cijena dionica od 3 do 5 posto“, kaže Jim McDonald, strateg u fondu Nirthern Trust Global Investments.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, dok je VIX indeks ‘straha‘ Čikaške burze opcija skočio 16 posto. U posljednja četiri tjedna taj je indeks porastao više od 40 posto, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

Nakon zatvaranja tržišta pali su i terminski indeksi jer je agencija Fitch upozorila da bi zbog zastoja u pregovorima u Washingtonu mogla smanjiti vrhunski, trostruki A kreditni rejting SAD-a.

 - Premda Fitch i dalje vjeruje da će razina dozvoljenog zaduživanja države uskoro biti podignuta, političko balansiranje i smanjena financijska fleksibilnost mogu povećati rizik od američkog bankrot - navela je ta rejting agencija.

Dow Jones terminski indeks pao je za više od 120, a S&P 500 za više od 10 bodova, što najavljuje daljnje nesigurno trgovanje na Wall Streetu i svjetskim burzama.

Potez Fitcha sličan je upozorenju Standard & Poor‘sa u kolovozu 2011. godine, kada je ta agencija smanjila kreditni rejting SAD-a zbog pat pozicije u Washingtonu upravo u vezi povećanja zaduživanja države.

 - Posljednji puta kada se ovako nešto dogodilo, utjecaj na tržište nije bio značajan. No, ne znam kakav bi sada mogao biti utjecaj Fitchovog upozorenja - kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Pioneer Investment Mangement.

Još jučer ulagači su se nadali dogovoru u Washingtonu, pa su na europskim burzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 posto, na 6.549 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 posto, na 8.804 boda, a pariški CAC 0,78 posto, na 4.256 bodova.

26. travanj 2024 06:30