Svijet
StoryEditor

Ford smanjuje proizvodnju u Europi za gotovo petinu

25. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Američki proizvođač automobila Ford od iduće godine više neće proizvoditi kombije u Velikoj Britaniji, što podrazumijeva gašenje 1.400 radnih mjesta, povrh već najavljenog otpuštanja 4.300 radnika u Belgiji.

Ford će zatvoriti pogone u Southamptonu i u Dagenhamu, gdje će ipak zadržati tvornicu motora i vjerojatno povećati njezinu proizvodnju. Izvor blizak američkom proizvođaču kazao je jednom prilikom da će objaviti plan o proizvodnji novih dizel motora u Dagenhamu koja zapošljava 4.000 radnika. Ford želi smanjiti gubitke u Europi za koje očekuje da će u ovoj godini premašiti 1,5 milijardi dolara.

Najavom američkog automobilskog diva broj tvornica čije je zatvaranje ove godine najavljeno raste na četiri. Gašenje pogona u belgijskom Gentu do 2014. Ford je najavio jučer, uz napomenu da je riječ o sastavnom dijelu opsežnog plana preustroja.Fordovi proizvodni kapaciteti u Europi time će se smanjiti za 18 posto i omogućiti godišnje bruto uštede u visini 450 do 500 milijuna dolara. Računa se da će otkazi pogoditi trinaest posto Fordovih radnika u Europi.

Pritom u američkoj kompaniji navode da će unatoč gubitku na europskom tržištu u trećem tromjesečju ostvariti veću ukupnu dobit prije poreza i bez jednokratnih stavki nego u prethodna tri mjeseca, te da dugoročno u Europi ciljaju na operativnu maržu u rasponu od šest do osam posto.

18. travanj 2024 00:42