Svijet

FOTO: Najbogatiji biznismeni povećali svoje bogatstvo za 3 milijarde dolara

Najbogatiji svjetski biznismeni povećali su svoje bogatstvo za 3 milijarde dolara nakon što je ovoga tjedna švedski industrijski magnat Stefan Persson postao treći najbogatiji Europljanin.

Vrijednost H&M-a, drugog najvećeg europskog maloprodavača odjeće na čijem je čelu Persson, porasla je 9,62 posto u tjedan dana nakon što je kompanija objavila najveći porast dobiti u posljednjih sedam kvartala. Perssonovo bogatstvo poraslo je tako 1,9 milijardi dolara prema Bloombergovom indeksu milijardera, pa sada drži 14. mjesto. Težak je 24,2 milijarde dolara, 16,1 milijardu manje od Španjolca Amancia Ortege, osnivača Inditex grupe u kojoj su brendovi Massimo Dutti, Zara, Bershka i drugi.

Carlos Slim i dalje je najbogatiji svjetski biznismen sa neto bogatstvom procijenjenim na 69,1 milijardu dolara. Telekomunikacijski magnat ostvario je 2,55 milijardi dolara tijekom prošlog tjedna pošto su dionice njegove kompanije America Movil SAB-a skočile 4,05 posto. Prije nekoliko dana kompanija je objavila kako je povećala udio u Royal KPN NV-u, bivšem telekom monopolistu u Nizozemskoj, sa 8,7 na 21 posto. Slim, koji je nedavno povećao udio i u Telekom Austriji na 21 posto, koristi prednosti pada cijena u Europi da bi povećao prisutnost America Movila izvan granica Latinske Amerike.
Bill Gates je 8 milijardi dolara ‘siromašniji’ od Carlosa Slima, a bogatstvo 56-godišnjeg Microsoftovog suosnivača je naraslo za 256 milijuna dolara pošto su dionice njegove kompanije skočile za 2,27 posto. Microsoft je, naime, lansirao tablet Surface kako bi konkurirao Appleovom iPadu. Broj tri na listi najbogatijih i dalje drži Warren Buffett sa 45,7 milijardi dolara.
Eike Batista, najbogatiji Brazilac, je pristao prodati 49 posto udjela u svojoj tvrtki AUX koja se bavi zlatom Qatar Investment Authority-iju za 2 milijarde dolara. Taj rudarsko-energetski magnat je odlučio prodati udio u AUX-u nakon što je dogovoreno da će ta kompanija izaći na burzu. Tako je njegovo bogatstvo smanjeno za 3,3 posto na 24,5 milijardi dolara, pa je pao na 13. mjesto na listi. Bogatstvo Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka, je naraslo za 22 posto u posljednja dva tjedna. Rast cijene dionice Facebooka je pomogao toj kompaniji da izbjegne golemi neuspjeh među najvećim američkim inicijalnim javnim ponudama od 2011. Ovaj 28-godišnjak je sada 34. na listi sa bogatstvom od 16,8 milijardi dolara.

Larry Ellison, 67-godišnji predsjednik Uprave Redwood City-ija, objavio je kako ima namjeru kupiti 98 posto šestog najvećeg havajskog otoka Lanai, na kojem se nalaze dva hotelska resorta te golferski kompleksi uključujući zemljište s velikim nekretninskim potencijalom, solarnu farmu i parkove. Riječ je o više stotina milijuna dolara vrijednoj transakciji. Ellison je zaradio 415 milijuna dolara ovoga tjedna nakon što su dionice Oraclea porasle 1,08 posto te se tako nalazi na šestom mjestu.

Galerija: Top 10 najbogatijih biznismena

Komentari