Svijet
StoryEditor

Francuzi na tragu lijeka koji uništava melanom i stanice drugih tumora

27. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Francuski znanstvenici uspjeli su razviti molekulu koja je u stanju smanjiti sposobnost preživljavanja stanica melanoma, a da pritom ne naškodi zdravim stanicama, što pruža nadu oboljelima od ove vrste vrlo agresivnog raka kože.

Molekulu nazvanu HA15 razvila je grupa znanstvenika s francuskoga Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) u Nici pod vodstvom Stephanea Rocchija, javljaju mediji.

Melanom je iznimno agresivan oblik raka kože.

- Identifikacija novih molekula nezaobilazan je element u primjeni učinkovite bioterapije kod ove vrste raka, čija se raširenost u posljednjih deset godina udvostručila, stoji u priopćenju Inserma.

U tom kontekstu francuski su znanstvenici otkrili novu obitelj molekula - "tiazol benzensulfonamide (TZB)" koji imaju antikancerogena svojstva ocijenjena "zanimljivima".

- Isprva je ova grupa molekula otkrivena kod dijabetesa tipa 2. Naime, povećavala je osjetljivost stanica na inzulin. No ako je budemo željeli upotrijebiti u borbi protiv raka morat ćemo eliminirati tu proinzulinsku aktivnost, objasnio je Rocchi.

Nakon brojnih pokušaja znanstvenici su uspjeli izmijeniti osnovnu strukturu TZB-a te stvoriti formulu čiji je "glavni sastojak" nazvan HA15 značajan jer zahvaljujući procesu apoptoze (programirane smrti stanice) i autofagocitoze (mehanizma razgradnje unutarnjih, najčešće nepotrebnih ili disfunkcionalnih staničnih dijelova da bi se osiguralo preživljavanje stanice u cjelini), dovodi do smrti stanica melanoma.

U pokusima provedenim na laboratorijskim miševima ova je grupa molekula bila vrlo učinkovita u smanjenju veličine tumora, a pritom nije štetila okolnom tkivu niti je utjecala na zdravstveno stanje glodavaca.

- U istraživanju provedenom na tkivu pacijenata oboljelih od melanoma pokazalo se da su molekule bile vrlo aktivne u uništavanju stanica melanoma, osobito onih koji su bili osjetljivi ili nisu reagirali na ciljanu terapiju, kažu francuski znanstvenici.

Kako mediji javljaju, čini se i da je HA15 učinkovit i kada su posrijedi stanice drugih tumora, poput raka dojke, debelog crijeva, prostate, gušterače i kronične mijeloične leukemije.

- Svrha ovog projekta i naše studije je upotrijebiti nove molekule u liječenju melanoma, a u konačnici i kod drugih vrsta karcinoma, poručio je Stephane Rocchi.

Rezultati istraživanja objavljeni su u četvrtak u stručnom američkom časopisu Cancer Cell.

17. travanj 2024 17:07