Svijet
StoryEditor

Gdje žele raditi studenti iz Kine, a gdje iz Hrvatske?

14. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Sukladno novom istraživanju, Alibaba, Narodna banka Kine i Huawei su kompanije u kojima kineski studenti priželjkuju posao.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 55 tisuća studenata i studentica, a provela ga je istraživačka tvrtka Universum. Rezultati su pokazali kako otprilike četvrtina kineskih studenata želi raditi u međunarodnim kompanijama, a samo devet posto kao idealno radno mjesto navodi startupe. Pet posto ih, pak, sanja o tome da pokrene vlastiti biznis.

Među prioritetima prilikom odabira posla nalaze se balans između privatnog i poslovnog života te stabilnost radnog mjesta. Narodna banka Kine je već sedam uzastopnih godina top izbor među studentima ekonomskog smjera.

- Kineska vlada prije svega ističe revoluciju financijske industrije, što među mladima ostavlja dojam da, iako je riječ o tradicionalnoj i dugovječnoj industriji, postoji mnogo prostora za razvoj – objašnjava William Wu iz Universuma.

Alibab, div e-trgovine, se u odnosu na 2014. godinu uspeo za šest mjesta na ljestvici najpoželjnijih kompanija među studentskom populacijom, i drugi je izbor studenata ekonomije. Huawei je, pak, prvi izbor studenata tehnoloških fakulteta. Među studentima društvenih smjerova najpoželjnija kompanija je Alibaba, dok je prošle godine na prvom mjestu bio Apple.

Situacija u Hrvatskoj

Nedavno objavljena knjiga profesorice dr. sc. Vlaste Ilišin, znanstvene savjetnice u Institutu za društvena istraživanja, i njenih suradnika – Sociološki portret hrvatskih studenata – dala nam je uvid u preferencija hrvatskih studenata i studentica.

Prema podacima, malo više od polovice studenata izrazilo je želju za pokretanjem vlastitog biznisa. Petina želi nastaviti obiteljski posao, a dvije petine studenata želi se baviti znanstvenim radom. Što se tiče odabira mjesta zaposlenja, studentskoj populaciju u Hrvatskoj najpoželjniji je – javni sektor.

25. travanj 2024 02:13