Svijet
StoryEditor

FOTO: Gdje žive milijunaši?

22. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Bloomberg donosi listu deset zemalja koje imaju najveći postotak kućanstava čiji vlasnici su milijunaši. Prema podacima koje je objavio Boston Consulting Group, U azijsko - pacifičkoj regiji je primijećen največi porast kučanstava s milijunaškim predznakom.

1. SingapurGrad - država Singapur broji najveći porast kućanstava milijunaša u odnosu na opću populaciju. Jedan od najbogatijih ljudi koji tamo žive je Eduardo Saverin, suosnivač Facebooka.

2. KatarU Kataru se nalazi oko 47 tisuća kućanstava milijunaša. Najbogatiji stanovnik je ujedno i njegov vođa Sheikh Hamad bin Khalifa al Thani.

3. KuvajtOva zemlja je u posjedu 7 posto svjetskih naftnih rezerva te u njoj obitava 63 tisuće milijunaša. Obitelji Alghanim i al Kharafi su najbogatije.

4. ŠvicarskaDom za 322 tisuće kućanstava milijunaša. Najbogatiji čovjek koji živi u Švicarskoj, ali i Europi je Ingvar Kamprad, osnivač Ikee.

5. Hong Kong Hong Kong je dom največem broju milijardera i 212 tisuća kućanstava milijunaša. Najbogatiji čovjek u Hong Kongu, ali i Aziji je Li Ka-Shing, koji nadzire konglomerat Hutchison Whampoa.

6. Ujedinjeni Arapski EmiratiS pet posto kućanstava milijunaša u populaciji Ujedinjeni Arapski Emirati su zauzeli šesto mjesto na ovoj listi. Većina milijunaša koji žive ovdje su iseljenici s Zapada.

7. SADPostotak milijunaša koji žive u SAD - u je 4,3 posto. Najbogatiji čovjek u SAD-u je Bill Gates, suosnivač Microsofta s bogatstvom od oko 60 milijardi dolara.

8. IzraelProcvat tehnološke industrije u Izraelu dao je zamah i povećanju broja milijunaških kučanstava kojih je trenutno 83 tisuće.

9. TajvanTajvanska ekonomija se naveliko oporavila od krize i pada BDP-a. Najbogatiji stanovnik Tajvana je Tsai Wan-Tsai, vlasnik Fubon Financial Holdinga.

10. Bahrain S osam tisuća kućanstava milijunaša, Bahrein je zasjeo na deseto mjesto ove liste. Najbogatiji stanovnici su članovi kraljevske obitelji.

20. travanj 2024 13:34