Svijet
StoryEditor

Geopolitičke prijetnje rastu, dok povjerenje predsjednika uprava u globalni rast pada

19. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Dvije trećine predsjednika uprava (66%) smatra da se danas u poslovanju suočavaju s više prijetnji nego prije tri godine. Malo više od četvrtine (27%) vjeruje da će se globalni rast poboljšati u sljedećih 12 mjeseci, što je pad od 10 postotnih bodova u odnosu na prošlu godinu.

K tome, zaključci PwC-ova godišnjeg globalnog istraživanja mišljenja predsjednika uprava ukazuju na to da je tek nešto više od trećine (35%) potpuno sigurno u rast svog poduzeća u nadolazećoj godini, što je pad od četiri postotna boda (39%) u odnosu na prošlu godinu i čak jedan postotni bod niže nego 2013. godine.

 U rezultatima PwC-ova godišnjeg istraživanja mišljenja predsjednika uprava „Redefiniranje poslovnog uspjeha u svijetu koji se mijenja“ jasno se ocrtavaju mračni izgledi globalnog gospodarstva u sljedećih dvanaest mjeseci. Više od 1.400 predsjednika uprava intervjuirano je za istraživanje koje se objavljuje danas na otvorenju godišnjeg sastanka Svjetskog gospodarskog foruma koji se održava u Davosu u Švicarskoj.

Gospodarski rebalans Kine, pad cijena sirove nafte i zabrinutost oko geopolitičke sigurnosti utječu na ukupno povećanje nesigurnosti u vezi mogućnosti rasta globalnog gospodarstva. Na globalnoj razini tek nešto više od četvrtine (27%) predsjednika uprava, u odnosu na 37% prošle godine, smatra da će se globalni rast ubrzati u sljedećih 12 mjeseci, dok ih 23% smatra da će se usporiti (2015.: 17%). Razina optimizma sjevernoameričkih predsjednika uprava je tek na pola (16%) od najoptimističnijih regija (Zapadna Europa 33% i Bliski Istok 34%). Gotovo trećina kineskih predsjednika uprava (33%) vjeruje da će se globalni gospodarski rast usporiti u 2016. godini.

Pad povjerenja u rast prihoda

Također je došlo do pada povjerenja u rast prihoda poduzeća u sljedećih dvanaest mjeseci (35% je „vrlo sigurno” u odnosu na 39% prošle godine). U opreci s tim pesimističnim stavom ističu se optimističniji predsjednici uprava u Indiji (64%), Španjolskoj (54%) i Rumunjskoj (50%). Najveći se preokret dogodio u Tajvanu u kojem je tek njih 19% vrlo sigurno u kratkoročni rast poduzeća što je nevjerojatan pad od 46 bodova u odnosu na 65% prošle godine. No, u Švicarskoj se bilježi najniža stopa povjerenja jer je samo 16% švicarskih predsjednika uprava vrlo sigurno u rast prihoda, što je značajan pad u odnosu na 24% u 2015. godini. Povjerenje u rast prihoda također je opalo u odnosu na prošlu godinu u gotovo svim velikim svjetskim gospodarstvima: u Kini 24% (2015.: 36%), u SAD-u 33% (2015.: 46%), u Ujedinjenom Kraljevstvu 33% (2015.: 39%) i u Njemačkoj 28% (2015.: 35%). Italija 20% (2015.: 20%) i Japan 28% (2015.: 27%) ostaju nepromijenjeni. Jedino se u Rusiji pokazuje oprečni trend rasta povjerenja s vrlo niskih prošlogodišnjih 16% na ovogodišnjih 26% . Kada su u pitanju mogućnosti ulaganja, predsjednici uprava i dalje smatraju da su SAD, Kina, Njemačka i UK najvažniji za rast u sljedećih 12 mjeseci, a Meksiko i Ujedinjeni Arapski Emirati zamijenili su Indoneziju i Australiju na popisu prvih 10.

Komentirajući rezultate istraživanja, Dennis Nally, globalni predsjednik PwC-a, navodi:

- Nije upitno je li povjerenje poslovnih rukovoditelja u izglede za rast globalne ekonomije i njihovih društava pretrpilo udarac. Neovisno o veličini društva, prijetnje s kojima se suočavaju postaju sve složenije i prelaze granice geopolitike, zakonodavstva, kibernetičke sigurnosti, društvenog razvoja, ljudi i ugleda. Pojavio se novi spektar rizika za predsjednike uprava koji predstavlja prijetnje nacionalnim i trgovačkim interesima. Pesimistična predviđanja dodatno se potvrđuju ponovnim statusom SAD-a, Kine, Njemačke i UK-a kao najvažnijih zemalja za rast. Činjenica da predsjednici uprava i dalje ukazuju na te zemlje kao ‘sigurne luke’ naglašava opću nesigurnost o tome koje će zemlje biti dugoročni izvori realnog rasta.

Predsjednici uprava vide više prijetnji

S povećanom zabrinutošću za geopolitiku, dvije trećine predsjednika uprava (66%) smatra da se danas u poslovanju suočavaju s više prijetnji nego prije tri godine. Kao i u većini prethodnih godina, prenormiranost se smatra najvećom prijetnjom izgledima za rast društava. Već četvrtu godinu za redom predsjednici uprava, njih 79%, istaknuli su da je porasla zabrinutost oko reguliranosti. No, geopolitička sigurnost skočila je s prošlogodišnjeg četvrtog na ovogodišnje drugo mjesto na popisu stvari koje izazivaju zabrinutost predsjednika uprava. Spomenulo ju je 74% poslovnih rukovoditelja. To je dovelo do pada dostupnosti ključnih vještina s drugog na četvrto mjesto. No, gotovo tri četvrtine predsjednika uprava (72%) i dalje je zabrinuto oko nje. Zabrinutost oko nestabilnosti tečaja valuta nalazi se na trećem mjestu (73%). Također, 61% predsjednika uprava zabrinuto je zbog kibernetičke sigurnosti koja predstavlja prijetnju nacionalnim i trgovačkim interesima. Najveća stopa zabrinutosti bilježi se među predsjednicima uprava u SAD-u, Australiji i UK-u (74% i više) te u bankarskom, tehnološkom sektoru i sektoru osiguranja.

Vještine i zapošljavanje

Gotovo polovica predsjednika uprava (48%) planira povećati broj radnika u sljedećih 12 mjeseci, što je mali pad u odnosu na prošlu godinu (50%). Najveće stope zapošljavanja bilježe se u Indiji (70%), UK-u (66%) i Kini (57%).

Zabrinutost oko dostupnosti ključnih vještina i dalje je velika (72%). U nekim je sektorima, na čelu sa sektorom zabave i medija te tehnološkim sektorom, zabrinutost na vrlo visokoj razini, a također se u ovoj kategoriji pojavljuju sektori koji su tradicionalno povezani sa STEM-vještinama, uključujući proizvodnju, farmaciju i prirodne znanosti. U geografskom je smislu zabrinutost najveća u Aziji i u Pacifičkom obruču (81%), na Bliskom Istoku (83%) i u Africi (86%), a najmanja je u Zapadnoj Europi (59%).

Gotovo polovica predsjednika uprava izjavila je da mijenjaju način na koji razvijaju buduće rukovoditelje (49%), što ukazuje na to da poslovni rukovoditelji prepoznaju širi raspon vještina koje će sljedeća generacija predsjednika uprava trebati da bi se uhvatila u koštac sa složenijim okruženjem koje obuhvaća tehnologije, opsežnije prijetnje i očekivanja dionika za njihovu organizaciju. Opći stavovi predsjednika uprava o sve većim očekivanjima dionika i problemima s poslovnim povjerenjem odražavaju se i u većem fokusu na kulturu i ponašanje na radnom mjestu, što je spomenulo njih 41%.

Vlada i poslovanje

Vladin glavni prioritet trebao bi biti jasan i učinkovit porezni sustav, kaže 56% predsjednika uprava. Njega bi trebala slijediti stručna, obrazovana i prilagodljiva radna snaga (53%) te infrastruktura (50%), kako fizička tako i digitalna. Međutim, predsjednici uprave u pravilu ne daju visoke ocjene svojim vladama, osobito kada se govori o učinkovitosti poreznog sustava i jednakosti prihoda. Dvije trećine (67%) smatraju da je stabilni porezni sustav važniji od niskih poreznih stopa. Otprilike trećina (33%) smatra da su vlade neučinkovite u zaštiti osobnih podataka (26% učinkovite), pri čemu se najveća stopa zabrinutosti bilježi u Kini (46%), SAD-u (60%), Brazilu (72%) i Argentini (52%).

Tehnologija

U istraživanju se naglašava moć koju tehnologija ima u poslovanju u pogledu promjena i boljeg razumijevanja korisnika i dionika. Devet od deset predsjednika uprava (90%) navode da mijenjaju način na koji upotrebljavaju tehnologiju u procjeni korisničkih i općih očekivanja dionika te u njihovom ispunjavanju. Najveće se promjene bilježe u sektorima u kojima su očekivanja od usluga korisnicima tradicionalno visoka, uključujući bankarsko tržište i tržište kapitala (90%), sektor osiguranja (95%), hotelijerstvo i turizam (94%) i zdravstvenu skrb (93%). Sveukupno više od tri četvrtine (77%) vjeruje da će tehnološki napredak promijeniti ono što se očekuje od poslovanja u sljedećih pet godina.

Smatra se da alati za obradu podataka, analitički alati i CRM-sustavi ostvaruju najveći povrat za potrebe angažiranja dionika. Njih slijedi istraživanje i razvoj te inovacije, što je navelo 53% predsjednika uprava na globalnoj razini. Predsjednici uprava u Tajvanu (76%), Brazilu (72%), Francuskoj (71%) i Njemačkoj (67%) dali su im veći prioritet od globalnog prosjeka. No, tehnologija i analitika podataka interno i dalje imaju neiskorištenog potencijala. Samo 4% predsjednika uprava spomenulo je upotrebu prediktivne analitike radne snage u upravljanju talentima, dok je 16% upotrebljava za fokusiranje na produktivnost. Zabrinutost oko brzine tehnoloških promjena kao prijetnje izgledima za rast najviše se osjeća na bankarskom tržištu i tržištu kapitala (81%), odnosno 20% više od globalnog prosjeka (61%). Nakon toga slijedi sektor zabave i medija (79%) te tehnološki sektor (66%), što se odražava u zabrinutosti predsjednika uprava oko vještina u tim sektorima.

Povjerenje u poslovanje i njegova svrha

U ovogodišnjem se istraživanju analizira način na koji se predsjednici uprava pripremaju na pružanje odgovora na promjenjiva korisnička i opća očekivanja dionika od poslovanja. Potrebu da poduzeća ulože više napora u priopćavanje svoje svrhe i vrijednosti spomenulo je 59% predsjednika uprava. Povjerenje je zasigurno razlog za brigu kada predsjednici uprave razmisle o promjenjivim potrebama dionika. Više od polovine predsjednika uprava (55%) brine o nedostatku povjerenja u poslovanje za razliku od 37% prije samo tri godine.

No postoje prepreke u pružanju odgovora na promjenjiva očekivanja. Velik broj predsjednika uprava (45%) kaže da ih dodatni troškovi sprečavaju u poduzimanju koraka kojima bi odgovorili na veća očekivanja. Nejasne ili nedosljedne standarde i regulativu 42% predsjednika uprava također navodi kao veliku prepreku. Više od tri četvrtine (77%) vjeruje da će tehnološki napredak promijeniti ono što se očekuje od poslovanja u pogledu komunikacije, izvještavanja, ulaganja i planiranja u sljedećih pet godina. K tome, 71% predsjednika uprava vjeruje da će nit vodilja uspješnih poduzeća u idućih pet godina biti stvaranje vrijednosti za širi krug dionika. Njih 87% smatra da će poduzeća dati prednost dugoročnoj nad kratkoročnom profitabilnosti. Općenito vjeruju da će u uspješnim organizacijama potrebe korisnika i drugih dionika biti važnije od potreba dioničara.

Dennis Nally dodaje:

- Okruženje u kojem rade predsjednici uprave puno je izazova. Oni prepoznaju što dionici očekuju od njihova poslovanja u širem smislu. Preoblikovanje poduzeća izgrađenih na dobiti u poduzeća u kojima se spaja dobit i svrha nije niti brz niti jednostavan postupak, no riječ je o transformaciji koja je već počela i s kojom poduzeća moraj držati korak.

26. travanj 2024 11:09