Svijet
StoryEditor

Glavni konkurent dm-a proživljava dramatičnu sanaciju

02. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Nakon godina velikih gubitaka, prekasnih sanacija i investicija, sada je konačno svima jasno: lanac drogerije ‘Schlecker‘ ako želi preživjeti mora zatvoriti čak svaku drugu filijalu. Time će bez posla ostati tisuće.

Najveći lanac drogerija u Njemačkoj Schlecker u budućnosti može opstati, izjavio je Arnd Geiwitz, odvjetnik nadležan za sva pitanja vezana za stečaj ovog poduzeća. No, za preživljavanje je ipak potrebno učiniti neke dubinske promjene kao što je primjerice zatvaranje svake druge filijale čime će svoja radna mjesta izgubiti više od polovice zaposlenika. Zatvoreno bi trebalo biti oko 3.000 filijala ( do sada ih je bilo diljem zemlje oko 6.000) dok bi svega 13.500 radnih mjesta trebalo ostati sačuvano. Od ovih mjera trebale bi ostati pošteđene one filijale koje su od nedavno prešle u vlasništvo poduzeća IhrPlatz – koja se zapravo također nalazi u rukama obitelji Schlecker kao i podružnice u inozemstvu.

Prema posljednjim službenim podacima iz 2010. godine, Schlecker je sa svojih ondašnjih 47.000 zaposlenih zaradio oko 6,6 milijardi eura ali uz operativni gubitak od oko 100 milijuna eura. Prošle godine ovo poduzeće je konačno u javnost iznijelo podatak kako već više od tri godine posluje s velikim gubitcima.

Glavni konkurenti ovog poduzeća, lanci dm i Rossmann imaju doduše manje filijala u odnosu na Schlecker ali su znatno bolje i više zarađivali. Za razliku od njega, dm (kao i Rossmann) je tijekom prošlih godina ne zatvarao već otvarao nove filijale uz dobit od oko 6,2 milijardi eura. Schlecker se očigledno prekasno uključio u trend u kojem trgovine u kojima se prodaju šamponi, sapuni i sredstva za čišćenje, više ne smiju izgledati onako kako su izgledale još 70-tih godina. Dok se dm primjerice sve više modernizirao i okretao u ponudi sve mlađoj publici, trgovine Schleckera ostale su većinski sve do danas onakve kakve su bile kad su i osnovane 1975. godine: uski prolazi, jednostavne police na kojima su suhoparno i često djelomično kaotično poslagani proizvodi.

Čak ni po svojim cijenama ovaj lanac posljednjih godina više nije mogao ostati konkurentan iako je upravo zahvaljujući cijenama nižim od ostalih u početku i imao toliki uspjeh. Ovo poduzeće je doduše investiralo u modernizaciju i sanaciju svojih trgovina i u ponudu, no te investicije su prema mišljenju mnogih, došle puno prekasno a i imale su svoju cijenu. Schlecker je investirao mnogo novaca kojeg nije uspio zaraditi a kupci su u međuvremenu radije odlazili u trgovine konkurenata.

18. travanj 2024 15:51