Svijet
StoryEditor

Globalni bankarski sustav u opasnosti od neuspješnog gospodarskog oporavka

09. Prosinac 2015.

Zabrinutost zbog mogućeg neuspješnog globalnog gospodarskog oporavka i štete koju bi to nanijelo još uvijek osjetljivom bankarskom sustavu sve je veća.

To su pokazali rezultati istraživanja o rizicima u globalnom bankovnom poslovanju koji su u utorak predstavljeni na godišnjoj konferenciji o upravljanju rizicima RiskMinds 2015. u Amsterdamu.

Prema rezultatima CSFI-jeva najnovijeg globalnog istraživanja, provedenog u suradnji s PwC-om, „Banking Banana Skins 2015“, prvo mjesto na popisu 24 moguća rizika za banke zauzima makroekonomsko okruženje koje je s prošlogodišnjeg prvog mjesta na treće mjesto bacilo suvišnu regulaciju, rizik koji je uvijek visoko rangiran. Zabrinutost zbog ekonomskog rizika potiče visoka razina zaduženosti koja dominira u većini dijelova svijeta, slabiji gospodarski rast u zemljama u razvoju te nestabilnost kamatnih stopa. Sve bi to moglo imati veliki utjecaj na bankarski sustav čija je kapitalna baza i dalje zabrinjavajuća unatoč poboljšanjima.

 Veliki skok zabrinutosti zbog računalnog kriminala

Banke su također iznimno osjetljive na porast financijskog kriminala, osobito kibernetičkog kriminala koji je od prošle godine skočio s devetog na drugo mjesto. Zabrinutost je prisutna i na globalnoj razini jer kibernetički kriminalci napadaju slabe karike u usko isprepletenom svjetskom bankarskom sustavu. Sposobnost banaka da se nose s tim porastom također je upitna s obzirom na veliku zabrinutost oko kvalitete njihovih tehnologija (4. mjesto) i sustava za upravljanje rizicima (6. mjesto). Također se sve više povećava i zabrinutost za poslovnu praksu banaka (sa 16. na 8. mjesto) jer se smatra da su banke neuspješne u dostatnoj „promjeni kulture“ upravljanja svojom poslovnom praksom unatoč velikom regulatornom pritisku i pozamašnim kaznama.

Primjetan skok tržišta u nastajanju i bankarstva u sjeni

Dva rizika koja su ostvarila primjetan skok jesu tržišta u nastajanju (sa 17. na 15. mjesto) kod kojih se zabrinutost odnosi na prognoze za Kinu i na učinak niskih cijena roba na niz ovisnih gospodarstava te bankarstvo u sjeni (s 20. na 16. mjesto), odnosno neregulirani parafinancijski sektor, čiji rast potiče prekomjerna regulacija glavnih dobavljača. S druge se strane primjećuje pad rizika od političkog uplitanja (od prošle godine pad s 2. na 5. mjesto). Usto je i pretjerana reguliranost, rizik koji je u ovom istraživanju bio dugo vremena visoko rangiran, od prošle godine pala s 1. na 3. mjesto. Obje promjene upućuju na to da bi stega banaka nakon krize mogla postupno slabiti. Najveći porast na ovom području ostvarili su društveni mediji (s 19. na 11. mjesto) zbog njihove moći da naštete ugledu banaka sa ili bez čvrstih dokaza.

Istraživanje je pokazalo da se u odnosu na prethodna istraživanja značajno smanjila zabrinutost oko dostupnosti kapitala, likvidnosti i egzotičnih proizvoda u bankarskom sustavu.

Stanje globalne ekonomije: jedna od briga svih geografskih regija

Analiza odgovora pokazuje da su sve glavne skupine ispitanika (bankari, procjenitelji rizika i promatrači) iznimno zabrinute zbog stanja globalne ekonomije. U svim se geografskim regijama javlja zabrinutost oko gospodarstva iako je ona bila na drugom mjestu u Sjevernoj Americi jer su se američki i kanadski ispitanici prvenstveno usredotočili na rizike od računalnog kriminaliteta.

- Ovi rezultati pokazuju da velik broj ljudi strahuje da neće doći do gospodarskog oporavka, što će nanijeti veliku štetu bankarskom sustavu. To je vrlo zabrinjavajuća prognoza, rekao je David Lascelles, urednik istraživanja.

- Iako su banke i relevantna nadzorna tijela postigli velike pomake u jačanju kontrola rizika, banke i moraju još puno toga učiniti kako bi se mogle nositi s razinom rizika i njegovom nestalnom prirodom. Istraživanje pokazuje da na globalnoj razini postoji konsenzus da glavne prijetnje sigurnosti banaka proizlaze iz područja kao što je kriminalitet, koji je imao dramatičan skok u rangiranju, tehnološki rizik i poslovna praksa. Također je važan i poslovni model koji se do sada nikada nije našao na popisu. Činjenica da se nalazi među prvih deset rizika i da ga se visoko rangiralo u svim ispitanim regijama pokazuje da brojni akteri razmišljaju o njemu, rekao je Dominic Nixon, globalni voditelj Odjela rizika u financijskim uslugama PwC-a.

20. travanj 2024 08:36