Svijet
StoryEditor

Google testira mikrovalove za novu generaciju bežičnog Interneta

18. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Google namjerava isprobati novu tehnologiju, koja bi trebala omogućiti super brzu bežičnu vezu za Internet i televiziju, dostupnu domovima diljem Amerike. Ona bi trebala funkcionirati kao bežična verzija Fibera, njihovog internet servisa velike brzine.

U javnom, ali za širu publiku  ne u potpunosti  transparentnom obraćanju američkom nacionalnom vijeću za komunikacije (FCC), Google je zatražio dozvolu za testiranje novih mikrovalova sposobnih prenositi veliku količinu podataka. Točni detalji ovog plana nisu u potpunosti poznati, ni razumljivi, no ambicija Googlea da zagospodari američkim virtualnim prostorom bežičnom vezom prilično je očita. 

Tako bi pokušali svrgnuti s trona Verizon, AT&T i Comcast, vladare kablovske televizije i kućnog interneta u SAD-u. Stručnjaci su mišljenja kako bi novi projekt Google-a mogao ozbiljno promijeni dosadašnju hijerarhiju. Plan je proširiti svoj internet visoke brzine u 30 novih gradova diljem države. Njihov prijašnji veliki projekt ovakve vrste bilo je uvođenje bežičnog interneta u Starbucks lanac kafića  2013.godine. No, ipak to ne mora znači da se Google želi odmah uključiti u ovu utrku.

Neki stručnjaci vjeruju kako ovo sve može biti samo puko testiranje nove tehnologije s kojom će tek kasnije odlučiti kako  ju najbolje iskoristiti.

– Ovdje se može raditi samo o malom opsegu djelovanja na koje oni ciljaju - izjavio je Harold Feld potpredsjednik Public Knowledgea, neprofitne organizacije koja se bavi distribucijom interneta i fiksnih telefonskih linija. Ono što je sigurno je da Google želi prije konkurencije spoznati prednosti milimetarskih frekvencija, a o kojima sada raspravlja FCC.

– Ako shvate kako ove stvari točno funkcioniraju, mogli bi biti predvodnici novog trenda u komunikacijama - zaključio je Feld.

28. travanj 2024 02:02