Svijet
StoryEditor

Grčić u Bukureštu s Teodoroviciem o pripremi partnerskog sporazuma

29. Ožujak 2014.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u petak se u Bukureštu sastao s rumunjskim ministrom EU fondova Orlandom Eugenom Teodoroviciem, a razgovarali su posebice o pripremi strateških dokumenata, partnerskog sporazuma i operativnih programa za naredno financijsko razdoblje 2014.-2020., priopćeno je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Potpredsjednik Grčić boravi u dvodnevnom radnom posjetu Rumunjskoj, na poziv ministra Teodorovicia.

U priopćenju se prenosi kako je Grčić rumunjskog kolegu upoznao s intenzivnim aktivnostima vezanim uz izradu partnerskog sporazuma, ključnog strateškog dokumenta koji će definirati razvojne prioritete države. Također, informirao ga je o posljednjim otvorenim javnim natječajima u području malog i srednjeg poduzetništva, znanosti i obrazovanja te vodnog gospodarstva.

Ministar Teodorovici je ukazao na rumunjska iskustva kao i način poboljšanja apsorpcije koji su realizirali u posljednjih godinu i pola dana mandata. Bilo je riječi i o procesu stvaranja zalihe projekata, o načinima financiranja i sufinanciranju projekata, sustavu akreditacije te o korištenju financijskih instrumenata razvojnih banaka.

Rumunjska je iz prethodnih pogrešaka u provedbi strukturnih i kohezijskih fondova naučila kako savladavati brojne izazove, od procesa pripreme i provedbe javnih natječaja, provedbe javnih nabava i koordiniranja složenog upravljačkog sustava. Trenutno, tekuća stopa apsorpcije je više od 34 posto u usporedbi s 8 posto zabilježenih u svibnju 2012. godine, riječi su rumunjskog ministra koje se prenose u priopćenju.

Također se navodi i kako je u Ministarstvu europskih fondova organizirana i radionica na kojoj su sudjelovali i ministri sa suradnicima i na kojoj se detaljnije raspravljalo o sustavu upravljanja strukturnih i investicijskih fondova EU.

19. travanj 2024 12:04