Svijet
StoryEditor

Grčka ‘na nogama‘ do 2020.?

24. Srpanj 2012.

Izlazak Grčke iz eurozone nije opcija o kojoj se trenutno razmišlja, kazala je u utorak austrijska ministrica financija Maria Fekter, dodajući kako će Europska unija morati pričekati objavu ključnog izvješća o Grčkoj i potom odlučiti o daljnjim koracima.

- Trenutno se takva opcija ne razmatra, kazala je Fekter, odgovarajući na upit novinara o mogućem izlasku Grčke iz monetarne unije. Čekamo izvješće trojke", kazala je Fekter i dodala da se izvješće trojke, aludirajući na inspektore Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB), očekuje u rujnu.

Dužnosnici trojke međunarodnih kreditora trenutno borave u Ateni kako bi procijenili ispunjava li ta posrnula članica eurozone dogovorene uvjete odobrenog paketa zajmova od 130 milijardi eura, koji osiguravaju daljnju isplatu pomoći, ili će ju u suprotnom pustiti da bankrotira.

Dok njihovo izvješće ne bude dovršeno, kako je istaknula Fekter, mora se pretpostavljati da će Grčka biti u stanju osoviti se na noge do 2020. godine te ispunjavati obveze preuzete po pitanju provedbe nužnih reformi.

20. travanj 2024 06:17