Svijet

Grčka napokon dobila premijera

Lider/Hina

Antonis Samaras novi je grčki premijer. Vođa konzervativne Nove demokracije prisegnuo je, no još se ne zna tko će biti ministri u njegovoj vladi.

Nova vlada – stari izazovi i problemi. Dvije stranke – konzervativna i socijalistička – nenavikle na suradnju, jer se na vlasti smjenjuju već gotovo 40 godina, odlukom birača, moraju koalirati – i ono što je važnije – Grčku osoviti na noge. Koji su konkretni potezi, ne zna se. Zna se samo tko je premijer. O članovima kabineta, još uvijek se raspravlja.

Novu vladu čekaju najteži problemi od uspostave moderne grčke demokracije. Državna blagajna je prazna, ulice prepune prosvjednika, na vrata kucaju strani i domaći vjerovnici.

Zaboravljamo sve političke razlike. Cilj je rješenje problema koji muče svakoga Grka, kaže Apostolos Kaklamanis iz stranke PASOK.

Europa zasad bez uzbuđenja promatra stvaranje nove vlade i željno očekuje prve odluke. Ako žele dobiti prijeko potrebnih 130 milijardi eura pomoći, Grci moraju poštovati nametnute mjere štednje.

Novoizabrana vlada je koalicijska, no protiv nje je razjedinjena oporba. Ali ipak čvrsto jedinstvena u jednome – protivi se mjerama štednje koje provodi nova vlada. A gladnom i siromašnom narodu tako malo treba da opet izađe na ulice.

Komentari