Svijet
StoryEditor

Grčka se žali na izjave njemačkog ministra financija

13. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Grčka je ponovno izrazila zahtjev za ratnom reparacijom i požalila se na njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea, što je produbilo verbalni sukob Grčke i Njemačke koji traje već neko vrijeme.

Tenzije između Grčke i Njemačke su narasle otkad je Aleksis Cipras 25. siječnja izabran za grčkog ministra. Njemačka ima najveći udio u 240 milijardi eura vrijednom programu spašavanja grčke ekonomije, a zauzvrat određuje mjere štednje.

Schäuble i grčki ministar financija Yanis Varoufakis cijeli se tjedan ‘časte‘ komentarima. Schäuble je u utorak sugerirao kako bi Varoufakis trebao detaljnije proučiti sporazum koji je Grčka potpisala u veljači. Izjavio je sljedeće:

- On to samo mora pročitati. Posudit ću mu vlastitu kopiju dogovora ako je potrebno.‘ -

Navodno su neki grčki mediji naveli kako je Schäuble Varoufakisa nazvao ‘budalasto naivnim‘.

Ratna reparacija

Osim oko mjera štednje i financijske reforme Grčke, dvije zemlje raspravljaju i oko toga bi li Njemačka trebala platiti veći iznos ratne reparacije za okupaciju Grčke od strane nacista u Drugom svjetskom ratu. Prvi Ciprasov potez nakon osvajanja izbora bio je odavanje počasti žrtvama nacističkog režima.

Njemačka je 1960. godine Grčkoj isplatila odštetu u vrijednosti od 115 milijuna njemačkih maraka, što je oko 62 milijuna dolara.

Moralna odgovornost

- Svjesni smo svoje povijesne i moralne odgovornosti. To nije upitno. Međutim, neće biti debate oko reparacije. – izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Cipras je, pak, poručio kako će problematici pristupiti oprezno, s osjećajem odgovorenosti i pošteno, te kako se nada istom ponašanju od Njemačke zbog političkih, povijesnih, simboličkih i moralnih razloga.

24. travanj 2024 07:04