Svijet
StoryEditor

Grčka sljedeće godine izlazi iz recesije

07. Listopad 2013.

Grčka će sljedeće godine izaći iz šestogodišnje recesije, pokazuje danas objavljen nacrt proračuna za 2014., što je jedan od dosada najjačih signala da zemlja prebrodila najtežu fazu dužničke krize.

Prema nacrtu proračuna, gospodarstvo koje je od vrhunca u 2007. potonulo za četvrtinu porast će iduće godine za 0,6 posto zahvaljujući oporavku ulaganja i izvozu, uključivo s turizmom. U ovoj godini očekuje se pad aktivnosti za četiri posto.

Atena također cilja na primarni proračunski višak od 1,6 posto u idućoj godini a dobrom je putu da i u ovoj godini ostvari skromni višak. Primarni je višak, koji ne uključuje troškove servisiranja duga, ključan uvjet za isplatu međunarodnih kredita.

"U prošle tri godine Grčka se nalazila u bolnoj recesiji, s neviđeno visokom razinom nezaposlenosti", rekao je zamjenik ministra financija Hristos Staikuras pri predstavljanju nacrta proračuna za 2014. "Ove su godine žrtve počele donositi ploda, pružajući prve naznake izlaska iz krize", dodao je.

Grčka je 2010. isključena iz financijskih tržišta i financirala se isključivo kreditima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u ukupnom iznosu 240 milijardi eura.

U Ateni se nadaju da će se vratiti na tržišta obveznica u drugoj polovini iduće godine, rekao je Staikuras.

U nacrtu proračuna za iduću godinu cilja se na deficit opće države od 2,4 posto BDP-a. Javni dug trebao bi ostati visok i dosegnuti 174,5 posto BDP-a u 2014.

09. svibanj 2024 02:13