Svijet
StoryEditor

Grčki referendum: ‘Ne‘ europskim kreditorima reklo 61,25 posto građana

05. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Grci su na referendumu u nedjelju velikom većinom glasova odbili zahtjeve međunarodnih vjerovnika i priklonili se stajalištu vlade Aleksisa Ciprasa, pokazuju rezultati nakon nešto više od 50 posto prebrojanih glasova.

Grčki ministar obrane Panos Kamenos u nedjelju je, reagirajući na ankete nakon zatvaranja birališta koje prednost daju glasu ‘ne‘, na svom Twitteru napisao da je "grčki narod dokazao da nije podlegao ucjenama".

"Grčki narod je dokazao da nije podlegao ucjenama, teroru, prijetnji - demokracija je pobijedila", napisao je ministar u poruci na društvenoj mreži. Kamenos je čelnik manje stranke Nezavisni Grci (Anel) koja sudjeluje u vladinoj koaliciji ljevičarske Sirize Aleksisa Ciprasa.

Zasad je prebrojano 51 posto glasova i ‘ne‘ vodi sa 61,25 posto, a ‘da‘ je dobilo 38,75 posto.

Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zaduženo za izbore u Grčkoj, ranije je najavilo da će rezultate referenduma objaviti već sat-dva nakon zatvaranja glasačkih mjesta, odnosno do 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Prema procjenama neposredno pred zatvaranje birališta, odaziv birača bio je oko 65 posto, kao i na siječanjskim prijevremenim izborima na kojima je Siriza osvojila vlast.

28. travanj 2024 19:17