Svijet
StoryEditor

Grčkoj istekao rok za otplatu duga, te je sada i službeno u bankrotu

01. Srpanj 2015.
Piše:
liderhrt

Grčka je u ponoć propustila krajnji rok za otplatu 1,6 milijardi eura najnovijeg duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), potvrdio je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

Grčka je u međuvremenu od MMF-a zatražila obustavu otplate dugova do studenoga, nakon što je nastavila pregovore s vjerovnicima, izjavio je potpredsjednik grčke vlade Yannis Dragasakis.

Čak i ako se to ne dogodi, kako sam obaviješten, postoji mogućnost da se isplata obavi kasnije, rekao je Dragasakis u intervjuu grčkoj državnoj televiziji ERT .

Grčka banka zatražila je da se u srijedu održe razgovori s Europskom središnjom bankom radi pomoći za održanje likvidnosti bankarskog sustava.

Ministar financija Yanis Varoufakis jučer je rekao da Grčka neće platiti ratu MMF-u. No Vlada Aleksisa Ciprasa ipak pokušava spasiti situaciju. Poslali su vjerovnicima novi prijedlog, traže restrukturiranje duga i čekali odgovor iz Bruxellesa. 

Čelnik euroskupine Jeroen Dijsselbloem sazvao hitnu telefonsku konferenciju ministara financija eurozone. Raspravljali su i odlučili kako je kasno produljenje postojećeg programa pomoći Grčkoj. Ministri financija Eurozone ponovno će se sastati danas, kako bi razmotrili nove grčke prijedloge.

Dijsselbloem je izjavio je da se odnos Grčke prema vjerovnicima i partnerima u eurozoni mora promijeniti. O grčkom prijedlogu dvogodišnjeg sporazuma s Europskim stabilizacijskim mehanizmom jučer se nije ni moglo raspravljati jer grčka vlada nije u prijedlogu dala dovoljno detalja, a nije ni navela na što je ona spremna u tom sporazumu. Dijsselbloem je rekao da Tsiprasova vlada i dalje, kampanjom za referendum, vodi antieuropsku politiku.

Nizozemski ministar financija dodao je da će se bilo koji novi grčki plan razmotriti tek nakon referenduma koji je sazvala grčka vlada, a koji je najavljen za nedjelju. Već popodne je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da Njemačka neće najnoviji grčki prijedlog razmatrati prije nedjeljnog referenduma u Grčkoj.

03. svibanj 2024 05:37