Svijet
StoryEditor

Grupa Mercator zabilježila 16,5 milijuna eura gubitka

23. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Grupa Mercator je u prvoj polovici 2012. ostvarila više od 1,4 milijarde eura prihoda od prodaje, što predstavlja približno jednaku razinu kao u istom razdoblju prošle godine.

Prihodi u Sloveniji smanjili su se za 1,6 posto, dok je na stranim tržištima zabilježen rast od 4,9 posto. Otežani oporavak gospodarstava, povećana nesigurnost, rast cijena energenata i negativna tečajna kretanja imali su snažan negativni utjecaj na ekonomiku poslovanja Grupe Mercator. To se odrazilo u negativnom poslovnom rezultatu Grupe Mercator u iznosu od 16,5 milijuna eura.Predsjednik Uprave Toni Balažič na današnjoj je konferenciji za medije u Ljubljani izjavio kako očekuje da će do kraja godine poslovanje biti pozitivno te da je od 16,5 milijuna eura gubitka čak 11 milijuna eura na ime tečajnih razlika. Dodao je kako je već ostvareno ušteda u vrijednosti 3 milijuna eura, a u prvoj fazi se od monetizacije očekuje do 300 milijuna eura. - Važni ciljevi koje će Uprava morati slijediti su preokrenuti trend poslovanja društva, ponovno vratiti nekadašnju vrijednost dionice, maksimizirati prinos vlasnika, smanjiti zaduženost, povećati rast i konsolidaciju u regiji te dodatno motivirati društvo i njegove zaposlenike koji se svakodnevno bore za potrošača - rekao je Balažič te dodao kako je uprava društva Poslovni sistem Mercator d.d. usvojila tri skupine mjera za zaokretanje trenda poslovanja

U Mercatoru kažu kako se i u Sloveniji i na ostalim tržištima suočavaju s visokim stopama nezaposlenosti, pa tako i smanjenom kupovnom moći potrošača.- Promijenjeno ponašanje potrošača prvenstveno se iskazuje u padu broja kupnji, nižoj vrijednosti kupovne košarice i traženju najjeftinijih ponuđača. Osim toga, na potrošnju je negativno utjecalo povećanje stope PDV-a u Hrvatskoj. Povećanje cijena energenata i nekih sirovina uzrokovalo je pritisak na povećanje cijena proizvoda. Na poslovanje je negativno utjecala i deprecijacija srpskog dinara - kažu u Mercatoru.

Ostvareni prihodi od prodaje predstavljaju 47,3 posto godišnjeg plana. Najveći rast je ostvaren na tržištu Bosne i Hercegovine gdje su prihodi od prodaje porasli za 54,6 posto što je posljedica preuzimanja djelatnosti društva Drvopromet d.o.o.Grupa Mercator je u prvom polugodištu u razvoj maloprodajne mreže uložila 37,2 milijuna eura te stekla oko 31 tisuću četvornih metara novih bruto površina. - Kako bismo smanjili zaduženost i time rasteretili bankarski sektor u Sloveniji, želimo nastaviti s postavljenim projektom monetizacije. Projekt se ubrzao nakon preuzimanja funkcije nove uprave. Primili smo više neobvezujućih ponuda od strane globalnih nekretninskih fondova što ocjenjujemo kao pozitivan signal za nastavak i uspješan dovršetak projekta kojim će se Mercator vjerojatno moći u znatnoj mjeri riješiti dugova do kraja ove godine - stoji u kompanijskom priopćenju. Mercator Grupa imala je 24.414 zaposlenih, što je rast od 0,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

23. travanj 2024 10:36