Svijet
StoryEditor

H&M seli proizvodnju u Afriku jer je Kina postala preskupa

22. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Troškovi rada u brzorastućoj kineskoj ekonomiji sve su veći, pa brojne svjetske tvrtke koje su u toj zemlji otvorile svoje pogone razmišljaju o tome kako ih sniziti. Rješenje je u zemljama trećeg svijeta, a jedna od prvih kompanija koja se tamo odlučila premjestiti svoje poslovanje je švedski proizvođač odjeće H&M.

H&M drugi je najveći proizvođač odjeće na svijetu, a do sada je imao pogone u zemljama kao što su Kina, Indija i Bangladeš gdje im se nalazi 80 posto ukupne proizvodnje. No troškovi rada u Kini znatno su se povećali u zadnjih deset godina i narasli za čak 181 posto, a taj rast se i dalje nastavlja – samo u ovoj godini očekuje se da će plaće u Kini narasti za dodatnih 20 posto. Štoviše, minimalne plaće u Kini ponegdje su već usporedive sa plaćama u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Stoga ne čudi da se tvrtka u nastojanju smanjivanja troškova okrenula potencijalnim jeftinijim rješenjima sa slabije plaćenom radnom snagom. U Etiopiji, primjerice, cijena izrade odjeće dvostruko je jeftinija nego u Kini. Tome treba dodati i činjenicu da će za proizvodnju u Etiopiji troškovi prijevoza biti osjetno manji, a sve navedeno odrazit će se i na znatno konkurentnije troškove isporuke.

Čini se kako je riječ o novom poslovnom trendu, budući da se osim H&M-a na tamošnjem tržištu već nalaze britanski Tesco i neke druge kompanije. Sve navedeno moglo bi uskoro imati značajne posljedice ne samo na Etiopiju, nego i na znatan dio gospodarstva afričkog kontinenta, naravno pod uvjetom da se radi o zemljama sa određenim stupnjem političke stabilnosti.

25. travanj 2024 11:10