Svijet
StoryEditor

Helsinki testira samovozeće autobuse u realnim uvjetima

18. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

"Povijest je u nastajanju u helsinškoj četvrti Hernesaari", piše finski portal YLE u izvještaju o testiranju autobusa bez vozača u realnim uvjetima. Helsinki je grad koji je dobio čast za provedbu pilot projekta među prvima u svijetu i to zahvaljujući finskim zakonima koji toleriraju vozila bez vozača u prometu, što je olakšalo postupak dobivanja dozvole.

- Ovo je zapravo prilično velik stvar. Ne postoji više od šačice sličnih pokusa ove vrste u prometu, ako i toliko - rekao je Harri Santamala, lider projekta i upravitelj Sveučilišta za primijenjene znanosti Metropolia dodavši da testiranje podrazumijeva realne uvjete i "izazovni okoliš". Eksperimentalni autobusi postižu brzinu od tek deset kilometara na sat, što izaziva negodovanje drugih sudionika u prometu.

Prema voditelju projekta, samovozeći autobusi bi se mogli koristiti kao dopuna postojećim oblicima transporta.

- Njihova svrha je nadopuna, ali ne i zamjena. Primjerice, njihov cilj bi moglo biti korištenje u svrhu hranjenja prometa s velikim obujmom u autobusnoj ili metro mreži. Drugim riječima, autonomni autobusi bi znali kad kreće pojedina usluga i dovezli bi vas do nje na vrijeme.

Testiranje će potrajati do sredine rujna.

20. travanj 2024 09:36