Svijet
StoryEditor

Hillary Clinton objavila kandidaturu, evo 14 stvari koje možda niste znali o njoj

13. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Nakon dvije godine špekuliranja, Hillary Clinton je jučer najavila svoju kandidaturu za predsjednicu i tako postala kandidatkinja Demokratske stranke na izborima koji će se održati 2016. godine.

- Prosječni Amerikanci trebaju šampione. Ja želim biti ta šampionka. Želim zaslužiti vaš glas i nadam se da ćete mi se pridružiti na ovom putovanju – izjavila je bivša američka državna tajnica jučer uoči kandidature.

Odluku je objavila na svojoj web stranici i Twitteru. Kampanju će započeti obilazeći teren i družeći se s biračima. Sjedište kampanje bit će u New Yorku. Clinton među demokratima trenutno nema ozbiljniju konkurenciju. Prema anketama, najbolje kotira među glasačima. U politici je već dvadeset godina.

Donosimo 14 zanimljivih činjenica o potencijalnoj američkoj predsjednici:

1. Hillary Rodham se kao mlada nije željela baviti politikom, već će željela biti ‘igračica bejzbola, novinarka ili astronautkinja‘.2. Rođena je 26. listopada 1947 u Chicagu. Roditelji su joj Hugh i Dorothy Rodham, a ima dva brata.3. Pripadnica je metodističke crkve, za razliku od njezinog supruga koji je baptist. Hillary i Bill Clinton su se vjenčali 1975. godine, a kćer Chelsea je rodila 1980. godine. 4. Obrazovanje je stekla na Wellesley Collegeu i Yaleu, gdje je upoznala svog supruga.5. Prema stranici biography.com, Clinton je najprije bila republikanka, a u Demokratsku stranku je prešla 1968. godine.6. 1974. postala je članica istražnog tima koji je radio na aferi Watergate. Predsjednik Nixon je kasnije te godine podnio ostavku.7. Radila je brojne ljetne poslove. FirstLadies.org tvrdi da je na ljeto 1969. godine radila u tvornici konzervi na Aljasci. Na ljeto 1971. radila je u pododboru senatora Waltera Mondalea.8. Osim što je bila prva dama, ‘prva‘ je u nekoliko stvari – prva dama koja je završila postdiplomski studij i prva koja je radila u nekom vladinom uredu.9. Osim toga, ona je prva supruga predsjednika koja je dobila sudski poziv Hillary i Bill su prvi predsjednički par kojem je FBI uzeo otiske prstiju. 10. Hillary je dvadeset dana obnašala dvije dužnosti – senatorice i prve dame. Senatorica je postala 1. siječnja 2001., a Bill Clinton je napustio Ured predsjednika 20. siječnja.11. Predavala je na studiju prava na Sveučilištu u Arkansasu.12. Radila je kao odvjetnica za Wal-Mart i TCBY.13. Za vrijeme prvog mandata trenutnog predsjednika Obame, postala je 67. po redu državna tajnica – treća žena u povijesti na toj poziciji. 14. Clinton je 1997. godine osvojila Grammyja za audio verziju njezine knjige ‘It Takes a Village‘.

16. travanj 2024 10:15