Svijet
StoryEditor

Hoće li biti potrebne posebne akcije da se pad cijena nafte prenese i na potrošače?

07. Siječanj 2015.

Britanska vlada u srijedu je zatražila od energetskih kompanija i zrakoplovnih prijevoznika da oštri pad cijena nafte prenesu na potrošače, a razmatra i hoće li biti potrebno poduzeti akciju kako bi ih prisilila da to učine.

Četiri mjeseca prije nacionalnih izbora, koji će se održati 7. svibnja, cijene energenata postale su u Britaniji politički osjetljiva tema, budući da se životni standard potrošača tek počeo oporavljati nakon duljeg razdoblja gospodarske stagnacije.

Prekomjerna globalna opskrba naftom prepolovila je cijena nafte u nešto više od šest mjeseci, što je navelo tamošnju vladu da ispita jesu li tvrtke koje imaju koristi od pada cijena nafte spustile cijene svojih proizvoda.

U srijedu je cijena barela na londonskom tržištu pala ispod razine od 50 dolara po prvi put od svibnja 2009. godine, dok su cijene benzina na britanskim benzinskim psotajama u utorak pale na najnižu razinu od siječnja 2010. godine.

Britansko ministarstvo financija objavilo je da provodi istraživanje među komunalnim i zrakoplovnim kompanijama kako bi utvrdilo je li potrebno poduzeti neku akciju.

U utorak je ministar financija George Osborne na Twitteru objavio da su cijene nafte na najnižoj razini u pet godina. "Važno je da se to odrazi na troškove obitelji koje imaju na benzinskim crpkama, na komunalne račune i na cijene zrakoplovnih karata", dodao je.

23. travanj 2024 16:22