Svijet
StoryEditor

Hoće li cijena kave Arabice ponovo početi rasti?

15. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Prošlogodišnja suša u Brazilu za kavu Arabicu značila je rekordne cijene jer se radi o najvećem proizvođaču kave, pa je cijena od 130 centi/lbs iz 2010. narasla na čak 300 centi/lbs, koliko je iznosila kava na međunarodnom tržištu krajem prošle godine. Uslijedio je ipak snažan pad i cijena Arabice proteklih se nekoliko mjeseci stabilizirala na oko 140 centi/lbs, pokazuje analiza Saxo Banke.

- Na osciliranje od 160 do najnižih 129 centi najviše je utjecao slab brazilski real, pa su i proizvođači zadržali prihode u lokalnoj valuti unatoč padu cijene kave. Hedge fondovi trenutno imaju negativnu poziciju za Arabicu, zadržavanjem kratke pozicije ročnica (futuresa) na 7800 lotova, što je smanjenje nakon duge pozicije s 50 000 lotova prošlog listopada – kaže Ole Hansen, rukovoditelj Roba u Saxo Banci i dodaje da bi svaka promjena u tom negativnom okruženju, koju mogu prouzročiti lošije vijesti o proizvodnji od očekivanja ili nastavak oporavka reala, značila i povećanje cijene Arabice iznad razine otpora na 147 centi i povratak na iznos od 165 cijeni, što je i njegov trenutni cilj.

Iako je kava iznimno složen i proizvod sklon volatilnosti na tržištu roba, najnoviji pad cijene najviše je posljedica slabljenja brazilskog reala, a ne slabe potražnje ili povećanog uroda. Proizvođači stoga namjerno zadržavaju kavu na skladištima čekajući oporavak reala, ali tim potezom stvaraju i umjetni nedostatak te dižu  cijenu kave, kako bi na međunarodnom tržištu ostvarili veći prihod. S obzirom na štete koje je nanijela prošlogodišnja suša i za ovu godinu se očekuje slabiji urod jer se nasadi nisu još potpuno oporavili. Koliko se kave ove godine planira proizvesti nije još poznato, a Hansen misli da je tržište ukalkuliralo veću proizvodnju od one koja će se stvarno ostvariti.

Cijenu kave određuje i potražnja, a želja za crnim napitkom i dalje je stabilna na razvijenim i sve je veća na tržištima u razvoju. Prema nekim pretpostavkama, suša i povećana potrošnja, bit će uzroci deficita oko 2,5 milijuna vreća kave tijekom 2015. i 2016. – a to ponovno znači i povećanje cijene. Djelomična kočnica u rastu cijene su ipak najveći maloprodajni lanci koji su po nižim cijenama već obnovili zalihe za ovu godinu te snažan dolar koji utječe na brazilski real.

Živimo u svijetu s porastom srednjeg sloja koji sve više želi luksuznije proizvode, a u tu skupinu ulazi i kava, pa je sve veći izazov zadovoljiti tu potražnju, smatra Hansen.

Kavom se može trgovati s nekoliko financijskih instrumenata i izvedenica, a odabir najviše ovisi o željama trgovca, bilo da se radi o kombinacijama koje želi u svom portfelju ili njegovoj sklonosti rizicima. Najpopularniji su ročnice (futures), CFD-jevi i vrijednosni papiri kao proizvodi kojima se trguje na burzi (ETP), prema redoslijedu od najrizičnijih do manje rizičnih, zaključuje analitičar danske investicijske banke.

26. travanj 2024 10:48