Svijet
StoryEditor

Hoće li doći do oštrijih korekcija cijena sirove nafte?

31. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Psihološka granica od 50 dolara za barel sirove nafte napokon je dosegnuta, na olakšanje brojnih ulagača i proizvođača nafte, bez obzira što se trend rasta cijene nije nastavio krajem prošlog tjedna. To je cijena koju su investitori posebno ciljali proteklih tjedana, a tržištu su na ruku išli razni neželjeni prekidi u isporuci na globalnom tržištu, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

- Bez obzira na ostvarenih 50 dolara za barel, cijena sirove nafte za oba tipa, WTI i Brent, nije dalje rasla na što su ulagači odmah reagirali, odnosno u igru su uskočili prodavači zbog čega se cijena počela spuštati. Ujedno, tu su i pokazatelji da su proizvođači nafte pojačali svoje ‘hedging‘ aktivnosti što ukazuje na rizik da će te više cijene pogodovati proizvođačima s višim troškovima jer će stabilizirati poslovanje i vratiti svoju nafte na tržište, pa će se količina ukupne nafte na globalnom tržištu ponovno povećati – pojašnjava Hansen. Rast, pa zatim zastoj u rastu cijene, ukazuje na mogući vrhunac cijene u srednjoročnom razdoblju, iako je to teško finalno potvrditi jer je trend rasta prisutan već nekoliko tjedana, podržan kratkotrajnim neželjenim poremećajima u isporuci, pojašnjava Hansen. Analize i izvještaji pokazuju da su fondovi povećali svoja očekivanja o rastu za oba tipa sirove nafte za 75 milijuna barela, prema zadnjim podacima od 17. svibnja. Ti investitori ukupno imaju 650 milijuna barela na dugim pozicijama za oba tipa nafte, što je vrlo blizu rekordu iz travnja. Taj rast u špekulativnim dugim pozicijama, kao i tehnički pokazatelji koji se okreću u negativnom smjeru, stabilizacija broja bušotina u SAD-u i sezonska slabija potražnja u rafinerijama, ukazuju na rizik moguće jače korekcije cijene, poručuju iz Saxo banke.

Iako se 5. lipnja sprema sastanak članica OPEC-a, ne očekuju se bitni pomaci na tržištu jer se nikakva odluka ne planira, naročito s obzirom na stalni oporavak cijene sirove nafte nakon sastanka u Dohi koji nije donio nikakve konkretne dogovore.

- Fokus tržišta maknuo se s OPEC-a jer gotovo da nisu ništa napravili u korist oporavka cijene, osim slabašnih verbalnih intervencija. Umjesto njih, dogodili su se važni prekidi u isporuci koji su zapravo pomogli u balansiranju tržišta i pomogli rastu cijene, što se uopće nije očekivali u trenutnoj fazi oporavka tržišta – smatra Hansen, prvi čovjek za robna tržišta u Saxo banci.

Članicama OPEC-a bilo bi najbolje sjesti za stol i razgovarati o nafti umjesto da se bave politikom i regionalnim razlikama. Na sastanku se očekuje da će novi ministar za naftu iz Saudijske Arabije ponoviti iste oštre stavove kao i na propalom sastanku u Dohi, pa treba pratiti kakva će ovaj put biti reakcija Irana. Oporavak reputacije kartela trebala bi članicama biti prioritet, a koliko će u tome uspjeti ili ne, toliki će biti i njihov utjecaj na tržište trgovanja sirovom naftom, zaključuju iz danske investicijske banke.

20. travanj 2024 04:30