Svijet
StoryEditor

Hoće li Grčka postati prva europska zemlja koja prima humanitarnu pomoć, a nije u ratu?

08. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Europski čelnici pripremaju se za najcrnje scenarije pa su tako započeli razgovori o pružanju humanitarne pomoći kako bi se sačuvalo dostojanstvo grčkog naroda. Treba naglasiti i da je opskrba hranom, vodom i ostalim potrepštinama obično rezervirana za zemlje pogođene ratom ili za zemlje ‘trećeg svijeta‘.

Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, je u utorak navečer naglasio kako postoji šansa da će Grčkoj u narednih pet dana biti potrebna humanitarna pomoć. U apelu mu se pridružio i Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta. Europa se masovno priprema za situaciju da se do nedjelje, odnosno krajnjeg roka za dogovor, ništa ne promijeni. U tom je slučaju izlazak Grčke iz eurozone najvjerojatnija opcija.

- Ukoliko do nedjelje ujutro rješenje ne bude na stolu, očekujemo da će započeti rasprave o izlasku Grčke iz eurozone, zajedno sa svim pravnim aspektima te odluke, što uključuje i pružanje humanitarne pomoći narodu Grčke. – objasnio je George Saravelos iz Deutsche Banke.

Njemački Crveni križ već je spreman za brzu reakciju u slučaju najgoreg scenarija. Njihov glasnogovornik, Leipziger Volkszeitung, je procijenio kako već postoje poteškoće u medicinskoj njezi.

Čini se kako je ovo presedan u europskoj povijesti. Humanitarna pomoć je obično rezervirana za zemlje u ratu. S druge strane, gospodarstvo Grčke nalikuje ratom pogođenom gospodarstvu – banke su zatvorene, s bankomata se može dizati maksimalno 60 eura dnevno, a umirovljenici, siromašni, bolesni i izbjeglice su fatalno pogođeni dugotrajnom krizom. Pad BDP-a Grčke je najgori zabilježeni slučaj u naprednim ekonomijama još od 1870. godine.

15. travanj 2024 06:54