Svijet
StoryEditor

Hoće li iranska nafta opet u optjecaj?

13. Srpanj 2015.

Špekulacije oko dogovora Irana i šest svjetskih sila (Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD) o spornom nuklearnom programu, što bi samim time značilo vjerojatno ukidanje sankcija Teheranu, srušila je u ponedjeljak cijenu sirove nafte na svjetskim tržištima. I to za gotovo dva posto.

Iran je inače sedmi po veličini proizvođač nafte u svijetu, a ove najnovije informacije mogle bi značiti povratak iranske nafte na svjetsko tržište. Cijena sirove nafte tipa Brent kretala se oko 57,69 dolara, dolar jeftinije nego dan ranije. Visoko rangirani iranski pregovarač kazao je da će sporazum biti zaključen, upozorivši ipak da ih čeka još posla i da ne može obećati da će razgovori završiti u ponedjeljak ili utorak.

- Ne mogu obećati da preostala otvorena pitanja mogu biti riješena večeras ili sutra navečer, prenosi iranska novinska agencija Tasnim riječi zamjenika ministra vanjskih poslova Abasa Arakčija.

Potencijalno ukidanje sankcija Teheranu značilo bi da će iranska nafta dodatno zaoštriti problem prekomjerne opskrbe svjetskih tržišta, i to u uvjetima mlake potražnje. Iako analitičari napominju da iranski izvoz neće biti u potpunosti obnovljen prije iduće godine, većina njih procjenjuje da bi u kratkom roku mogao poskočiti za oko 200 tisuća barela dnevno.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u redovnom mjesečnom izvješću objavljenom u ponedjeljak procijenila da bi tržište nafte iduće godine trebalo biti bolje izbalansirano s obzirom na pojačanu potrošnju u Kini i zemljama u razvoju i sporiji rast američke proizvodnje iz škriljca. Potražnja bi iduće godine trebala rasti za 1,34 milijuna barela dnevno, u odnosu na ovogodišnjih 1,28 milijuna barela dnevno, procjenjuju u OPEC-u.

- To bi podrazumijevalo poboljšanje u smjeru bolje ravnoteže na tržištu, konstatiraju OPEC-ovi ekonomisti.

S obzirom na to da je prije mjesec dana cijena sirove nafte tipa Brent iznosila oko 63 dolara za barel, dakle u međuvremenu je pala za deset posto, i stabilizirala se, postavlja se pitanje hoće li reagirati i takozvano Mediteransko tržište koje izravno utječe na formiranje cijene goriva u Hrvatskoj. Naime, prošloga tjedna cijene derivata na tom tržištu su stagnirale, odnosno u slučaju dizelskih goriva i pale. No, tečaj je nažalost učinio svoje, pa je gorivo poraslo. Dobro je poznato da cijene derivata na Mediteranskom tržištu puno sporije padaju kada cijena sirove nafte u svijetu pada, ali kada cijene rastu, taj se uzlet događa gotovo simultano. Budući da je Mediteransko tržište zatvoreno tržište koje „kontroliraju“ veliki igrači i špekulanti, to je nažalost tako.

19. travanj 2024 04:49