19. prosinac 2016.

Hoće li Libija ugroziti OPEC-ov dogovor o smanjenju proizvodnje nafte?

Neobična i luda 2016. po događanjima na tržištu kapitala čini se da će zadržati isti ritam sve do posljednjeg dana prosinca jer, iako smo ušli u drugu polovicu mjeseca, još uvijek ništa od uobičajenog usporavanja tržišnih aktivnosti. Godinu su obilježili Brexit, pobjeda Donalda Trumpa, mogući kraj 30-godišnjeg rasta američkih obveznica, pojava špekulanata na kineskim robnim tržištima te dogovor zemalja članica OPEC-a, a sve to je uzrokovalo značajne tržišne promjene, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

>>>OPEC i Rusija smanjuju proizvodnju, cijene nafte nedaleko novih najviših razina u 17 mjeseci

- Na robnim tržištima godina je započela loše za naftne ulagače jer nisu vidjeli kraja padu cijena nafte, trgovci plemenitim metalima nadali su se rastu cijena, nakon razdoblja rasprodaje u posljednje tri godine, a industrijski su se metali borili s potražnjom koja je zaostajala za rastućom ponudom. Ipak, za promjenu su bili dovoljni jedni američki predsjednički izbori, OPEC-ov dogovor i Fedovo podizanje kamatne stope - ističe O. Hansen. Cijene nafte su se stabilizirale pa je izgledno i njihovo povećanje u idućoj godini, uz oprez da se proizvođači prvotno trebaju držati dogovorenog smanjenja proizvodnje, dok je cijena industrijskih metala skočila zbog uvjerenja ulagača da će fiskalne politike podržati rast i povećanu potražnju, umjesto dosadašnjih poteza središnjih banaka, pojašnjava Hansen.

Proizvodnja skočila

Protekli je tjedan sirova nafta bila na dobrom putu da zabilježi svoj prvi tjedni pad u posljednjih pet tjedana. Nedavni porast cijene bio je reakcija na pristanak zemalja nečlanica OPEC-a da podrže proces rebalansa proizvodnje, no potrajao je manje od 48 sati prije nego je vijest o povećanoj proizvodnji istih tih zemalja nečlanica, uzrokovala pad cijena nafte. Međutim, nastavlja Hansen, tjedno izvješće agencije EIA o stanju na tržištima naftom pokazalo je da je proizvodnja u SAD-u skočila za 99 tisuća barela po danu zbog proizvodnje iz škriljevca. Iako su ti rezultati samo procjena i moguća je njihova korekcija u objavi kvartalnih rezultata, oni ipak pokazuju trend, ističe Hansen i nastavlja da je rastuća proizvodnja u SAD-u, u kombinaciji s neobično snažnim nagomilavanjem sezonskih zaliha u terminalu Cushing koji je središte za ročnice sirove nafte tipa WTI, doprinijela da se ročnice sirove nafte ponovno nađu pod pritiskom.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u svom je mjesečnom izvješću o stanju na naftnim tržištima pretpostavila rast cijena.

Istovremeno, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u svom je mjesečnom izvješću o stanju na naftnim tržištima pretpostavila rast cijena, kazavši da bi se globalno tržište nafte tijekom prve polovice godine moglo suočiti s deficitom opskrbe, pod uvjetom da se ostvari dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte. S druge strane, OPEC je u svom mjesečnom izvještaju bio puno oprezniji jer su naveli da bi na tržištu i dalje mogla vladati prekapacitiranost, sve do druge polovice godine.

Dodatni pritisak

S obzirom da su i iz Libije počele stizale vijesti da bi se ponovno mogla otvoriti dva najveća libijska naftna polja na zapadu zemlje i najveći libijski izvozni terminal, nakon što su zatvoreni 2014. godine, pri čemu naftna polja El Sharara i El-Feel imaju potencijal podizanja libijske proizvodnje za više od 400 tisuća barela po danu, zanimljivo će biti pratiti daljnji razvoj događaja. Naime, u tom slučaju bit će gotovo nemoguće da OPEC dosegne ciljanu proizvodnju od 32,5 milijuna barela, uz dodatni pritisak i za Saudijsku Arabiju da još više smanji proizvodnju, razmišljaju u danskoj investicijskoj banci.

Nema sumnje da su ponovno slabljenje cijene sirove nafte potaknuli i špekulativni ulagači smanjujući rekordno nagomilane ‘bikovske‘ pozicije koje su uslijedile nakon OPEC-ovog dogovora, smatra Hansen i podsjeća da su u drugom tjednu prosinca hedge fondovi povećali svoje bikovske oklade sirove nafte tipa WTI i Brent za 228 milijuna barela i tako dosegnuli novi rekord od 728 milijuna barela. Čak i da se ne dogode velike korekcije tržišta, najnovije bi vijesti mogle ograničiti rast cijene, pa je vjerojatna ozbiljna likvidacija ‘long‘ pozicija. Istovremeno, mogući rast cijene je i pod pritiskom jačanja dolara zbog Fedove odluke o kamatnoj stopi, a iako povezanost između dolara i cijene nafte stalno varira, ne može se zanemariti rizik s globalnim rastom i time povezanom potražnjom za jačim dolarom te porastom cijene financiranja, zaključuju iz danske investicijske banke.