Svijet
StoryEditor

Hoće li najmanji kontinent izazvati ‘fajt‘ među svjetskim silama?

14. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Najvažnija raspodjela na svijetu dogodit će se najvjerojatnije u sljedećem stoljeću – ona na samom jugu Zemlje, piše Glas Rusije.

Pretenzije na šesti kontinent ima desetak zemalja, a ruske novine pišu da će prava borba nastati kad se pojave tehnologije za eksploataciju nafte i plina iz slojeva leda debelog nekoliko kilometara ispod kojih se skrivaju ogromne zalihe. Među zemljama koje svojataju dio ‘parcele‘ su Australija, Velika Britanija, Argentina i Čile.

Zamjenik načelnika Ruske Antarktičke ekspedicije Ventsislav Martinov objasnio je kako sektor, koji pripada Čileu, također ‘zabilježila‘ i Argentina i Velika Britanija.

- Ako jedna od ovih zemalja kaže da je ta teritorij zaista njezin, morat će se izboriti ne samo s Antarktičkim društvom, već i preostale dvije zemlje – rekao je Martinov te dodao kako je drugo pitanje ocean oko Antarktika, gdje također postoje proturječja oko pomorskih prava.

Glas Rusije napominje kako se smatra da su dvije države ‘otkrile‘ Antarktiku: Rusija koja je provodila ispitivanja od 1819. do 1821. te Amerikanci koje su u isto vrijeme svojatali prve znanstvenike na najmanjem kontinentu. No, zasad niti jedna od te dvije države nisu proglasile Antarktiku svojim kontinentom.

Dogovor o Antarktici, koji zabranjuje eksploataciju na samom kontinentu, ponovo se razmatra svakih 50 godina, a na zadnjem zasjedanju 2009. nisu usvojene nikakve izmjene. Stručnjaci ne isključuju, da će na sljedećem sastanku predstavnika zemalja učesnica, dogovor možda biti promijenjen ili da će se usvojiti neke novosti po pitanju granica.

30. travanj 2024 20:06