Svijet
StoryEditor

Hoće li Pariz i Frankfurt biti novi financijski centri moci u slučaju Brexita?

21. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Financijske usluge doprinose gospodarstvu Velike Britanije s čak 12 posto udjela u BDP-u, a londonski City tu je neprikosnoveni moćnik. I to ne samo na Otoku već i globalno. London je naime, bez obzira na konkurenciju iz New Yorka, lider među financijskim centrima s procijenjenim globalnim tržišnim udjelom od čak 40 posto u trgovanju valutama i gotovo 50 posto u financijskim derivatima, a povrh toga gotovo 20 posto svjetske imovine hedge fondova nalazi se upravo u glavnom britanskom sjedištu.

-  Zašto Brexit može puno toga promijeniti za londonski City? Vrlo je važna činjenica da, prema važećem zakonu, svaka tvrtka registrirana u Velikoj Britaniji može slobodno poslovati unutar Europskog gospodarskog prostora (EEA) na osnovu odobrenja, takozvane putovnice, britanskih regulatora. Na osnovu toga banke koje nisu iz EU-a imaju pristup Europi iz jednog financijskog sjedišta, kao primjerice JPMorgan Chase. Ako Britanci odaberu napuštanje Europske unije, cijena takvog prava na odobrenje nemjerljivo će narasti i postat će poprilično teška točka u pregovorima britanskog premijera Davida Camerona – pojašnjava Peter Garnry, glavni rukovoditelj za tržišta dionicama u Saxo banci i dodaje da Bruxelles vrlo vjerojatno neće prihvatiti norveški model prema kojemu bi Velika Britanija napustila EU, ali bi zadržala bezuvjetni status u EEA-u.

To bi bilo političko samoubojstvo jer bi se i druge države članice izvan euro zone, kao što su Danska i Švedska, također mogle odlučiti za referendum o članstvu u EU jer norveški model ima smisla samo za države koje nikada nisu ni bile dio tog kluba, napominje Garnry.

Model čvrstog izlaska znači da će Velika Britanija izgubiti ključni utjecaj na EU legislativu i takozvane putovnice više ne bi vrijedile. Neka malo labavija verzija dozvolila bi Velikoj Britaniji zadržavanje putovnica, ali pod određenim uvjetima, kao primjerice usklađivanje zakona za financijska tržišta iz EU-a i Velike Britanije, smatra prvi čovjek za analizu tržišta dionica u danskoj investicijskoj banci.

Brexit bi u svakom slučaju otvorio manevarski prostor za jačanje Pariza i Frankfurta jer nikada do sada nisu uspjeli u ozbiljnijem preuzimanju globalnog tržišnog udjela. Čak su i klirinške institucije koje upravljaju ulaganjima u eurima smještene u Londonu, ističe Garnry.

- Brexit je u svakom slučaju veliki rizik financijskim tvrtkama i mnoge već imaju planove u slučaju nepovoljnog rezultata na referendumu. Brojne su banke već upozorile na ozbiljan višak zaposlenika, kao primjerice HSBC koja je najavila da će oko tisuću zaposlenika zaduženih za investicijsko bankarstvo morati premjestiti u Pariz – kaže Garnry i zaključuje da londonski City možda nikada više neće biti isti u slučaju Brexita.

20. travanj 2024 05:15